Információk, érdekességek

Férfiak iskolája – 6. lecke: Porszívózás, mosogatás vagy boldogság?

2016. augusztus 28.

Beszélgessünk egy kicsit a kölcsönösség elvéről és az elfogadásról… Ez az a két kardinális kérdés, ami alapját képezheti egy-két szituációban annak, hogy képesek legyünk megértetni magunkat a másikkal és mi magunk is megérteni a másikat.

Kölcsönösség elve, avagy ki miben tudós

Ha adott a kapcsolat vagy a házasság, akkor a kölcsönös megértés, kölcsönös szívességbank alapvetően magától is működhetne. Azonban még egy kapcsolat elején nehéz behatárolni, hogy mi az, amit megtegyünk a másikért, mi az, ami még a normális értékek között mozog. Itt nem feltétlenül a csillagok lehozása az égről a szempont, hiszen bár a szerelem bármire képes, azonban úgy érdemes az elején „bevezetni”, ahogy azt később is meg tudjuk tenni, hiszen az elvárások majd ahhoz fognak igazodni később.

Mikor elmúlik a szerelem és a hétköznapok szürkesége benyit az ajtón, sokszor mindkét fél beleesik abba a hibába, hogy a rózsaszínű időszakban megszokott kényeztetést várja folyamatosan a másiktól. Sajnos erre nem mindig van lehetőség. Azonban a kölcsönösség a mindennapokban is remekül működhet, hiszen az adok-kapok nem csak a bokszban egyenlíti ki magát, hanem az élet más területein is.

Ki ebben, ki abban működik remekül. Ki ebben, ki abban tud sokat adni a másiknak. Kár olyat elvárni bárkitől is, amire alapból nem képes és ezt talán szívünk mélyén mi is tudjuk. Ha a nő bizonyos férfi szerepekben jobb és abban tud kiemelkedően segíteni, akkor kár erőltetni, hogy porszívózzon, főzzön, ha esetleg a fűnyírással, kertészkedéssel kiváltja ezt a munkát és párjának megkönnyíti az otthoni teendőt. De igaz ez a másik oldalra vonatkozóan is. Mi értelme egy igen jól főző férfit, aki még imád is főzni, rábírni arra, hogy hagyja ott a konyhát és inkább szerelje meg az autót, hiszen az a pasiknak való?

Elfogadás

A legfontosabb az lenne, hogy képesek legyünk elfogadni a másikat olyannak amilyen! A mi dolgunk is leegyszerűsödne, hiszen miután ráeszméltünk, hogy elvárásaink nem megvalósíthatóak, nem lesz bennünk a kényszer ennek kialakítására, és a boldogság is hamarabb becsöngethetne.

Sokszor érzékeljük azt, hogy az otthoni teendőkben a szerepek adottak, de valahogyan nem mozgunk benne komfortosan. Érdemes lenne a férfiaknak a konvenciókat egy kicsit elengedni és teret engedni a nőknek arra, hogy rugalmasabban alakuljanak otthon a dolgok. Hiszen érdemes egy-egy apróságon a sok felgyülemlett szerepek okozta feszültségek miatt a napi boldogságunkat rombolni? Érdemes odáig eljutni, hogy már nem is a mosogatáson, porszívózáson megy a vita – pedig alapvetően az elégedetlenség beszél belőlünk, csak már nem is vesszük észre –, hanem akár egy illatosító intenzitása, vagy egy papucs elhelyezése, vagy netalán  a kád kizuhanyozása miatt alakulnak ki felesleges nézeteltérések? Ezek a mondvacsinált veszekedések mind-mind megelőzhetőek lennének, ha az alapvető felállás tisztázva lenne, ha a szerepek kiosztása nem azon dőlne el, hogy kin van szoknya és kin van nadrág. Ha minden úgy alakulna ki, hogy ki mihez érez nagyobb affinitás, ki miben tud többet segíteni a családnak.

Elfogadás. Nehéz, de kifizetődő. Nehéz, mert sokszor úgy érezheti magát a férfi egy-egy mosogatás közben, hogy ez nem az ő dolga, és a nő az autó szervizben állva, hogy mit keres ott. De ugyanakkor kifizetődőbb is, hiszen ha elfogadjuk, hogy párunk nem érzi jól magát és netán azért, mert nem annyira jó abban, amit a konvenciók születése pillanatában ráosztottak, de annál jobb egy másik területen, akkor magunknak is megspórolnánk egy jó nagy adag rossz érzést és párunkat is boldoggá tehetnénk, amit ő biztosan meghálál majd a maga módján.

És hogy ebből mi az, amit a kimondottan a férfiak figyelmébe ajánlanánk? Az egy egyszerű képlet: kedvesség + megértés + elfogadás = férfi vágyak teljesítése.

Egyszerűen kifejezve, add meg, amire a másik vágyik, hogy megkaphasd, amire Te vágysz! Ez a kölcsönösség elvének lényege, amit megspékelve az elfogadással akár egy remek receptként is felfoghatunk, mely a boldogsághoz vezető út.

Juhász- Nagy Mónika
rekreációs szakember

forrás: Bébik.hu