Információk, érdekességek

Applikációk, melyek segítenek a változásban

2016. december 07.

A közösségi média és okostelefonok elterjedésével az utóbbi pár évben látványosan meglódult az applikációk megjelenése is. A mobil applikáció alkalmazást jelent. Valójában valamilyen nagy szoftver miniatűr változatát jelöli, melyeket az adott mobil telefon üzletéből lehet letölteni. Céljuk, hogy gyakran és szívesen használjuk azt, éppen ezért fontos, hogy a célcsoport igényeit kielégítse, felhasználó barát legyen.

Sokféle app létezik, utazásra, sportra, játékra. Amelyeket én most bemutatok nektek azonban, speciálisan valamilyen életvezetési elakadásra (például függőségekre, személyiségben történő változásokra) lettek kialakítva. 

Ebből akkor el is árultam, hogy segítséget szeretnék nyújtani számotokra ahhoz, hogy ha megfogalmazódott bennetek az életetek bármilyen területén is a változtatás, vagy egy adott problémának a megszüntetése/enyhítése, akkor milyen mobil alkalmazások tudnak a segítségetekre lenni. 
Ezek az alkalmazások képesek motiválni, vagy motivációt fenntartani bennetek, függetlenül attól, hogy saját magatok próbáltok elhagyni egy rossz tulajdonságotokat, vagy egy külső szakmai segítséggel szeretnétek megoldani számotokra kezelhetetlen helyzeteket.

Ezeket inkább egy általánosabb, gyakoribb problémák mentén fogom ismertetni számotokra. Azt azonban tudni kell, hogy sajnos inkább angol nyelvű appok vannak többségben, de alap angol nyelvtudással lehet őket használni, mert engednek magyarul beleírni. Az általam használt, vagy kiválasztott alkalmazások mindegyike ingyenes és vagy személyesen , vagy a klientúrám által már kipróbált és letesztelt appok. Szóval bátran merem nektek ajánlani!

 

Célok kitűzése, elérése

Sok embernek okoz problémát, hogy nem tudja egyértelműen megfogalmazni mi is a célja –legyen az akár, mi legyen a munkám, milyen rövid vagy közép távú célom lehet, pénzügyekben, magánéletben karrierben, spiritualitásban stb - az életében. Különböző pszichés betegségeknél, mint pl. depresszió vagy nagyobb krízisek után nehéz visszatalálni önmagunkhoz és célt, reményt adni az életünknek. Ilyen helyzetekre is kiegészítő segítség tud lenni a következő alkalmazás. 

Ezen felül még azoknak ajánlom, akik vagy szeretnek alaposan rákészülni egy-egy cél elérésére, vagy éppen azoknak, akiknek nehéz a céljaikat kis lépésekben tudatosan látni. 
Egy cél eléréshez minimum 5 lépést érdemes megjelölni ahhoz, hogy sikeres legyen. Ez az app elég alapossá és tudatossá tesz ebben.

App neve : Céljaim
nyelv: magyar nyelvű
elérhetősége: AppleStore 
több info: https://www.facebook.com/celjaim/


Új szokások, mintázatok 

Leginkább ez érinthet sok mindenkit. Gyakran kaphatunk visszajelzést személyiségünkre vonatkozóan, mint pl. túl lusták vagyunk, halogatóak, nem mozgunk eleget, nem olvasunk eleget, nem járunk kulturálódni, vagy bármilyen ezeknél mélyebb kritikák esetében. Ilyenkor, ha képesek vagyunk az önreflexióra beismerjük hiányosságainkat és elkezdünk változtatni azokon. Ezeket a változásokat a következő app-ban rögzíthetjük és nyomon is követhetjük.

App neve: Productive habits & daily goals tracker
nyelv: angol
elérhetősége AppleStore
több infó: http://productiveapp.io


Jutalmazós új szokásokra tanító 

App neve: EpicWin
nyelv: angol
elérhetősége: AppleStore, Google Play
több infó: https://www.youtube.com/watch?v=AmKwF_Si734


Halogatás, feladatok rendszerezése

A “Patópálúr “ szindrómára, vagy amikor időszakosan úgy érezzük, hogy nagy hullámok csapkodnak a fejünk felett érdemes használni feladat rendszerező appokat. Akkor is ajánlott használni, ha vezetőként mindent egy kézbe szeretnénk tartani, és félünk, ha leosztjuk a feladatokat, vagy csökkentünk a terheinkből, akkor elvesznek fontos részek. Ettől aztán jól beszorongunk, befeszülünk, és máris úgy érezzük, jól jönne egy kis segítség. 

Feladat és felelősség leosztás:

App neve: Feladatkiadás
nyelv: magyar
elérhetősége Apple Store
több infó: http://www.feladatkiadas.hu/


Feladat listázás

App neve: Wunderlist
nyelv: angol
elérhetőség AppleStore, Google Play
több infó: https://www.wunderlist.com/


Függőségek

Sokféle elmélet létezik, hogyan érdemes megszabadulni bármilyen függőségtől, de mindegyik közös abban, hogy absztinensség az egyik kritériuma. Azaz felhagyok a függőséget okozó szer/tulajdonság használatával. 

Az absztinencia elkezdése bizony nehéz folyamat, már az első pár sikeres óra is nagy erőt tud adni számunkra. A különböző 12 lépéses névtelen csoportok is „Csak a mai nap” szlogenjére épülnek. Éppen ezért nagy erőt és motivációt tud adni a következő két app.

App neve: CleanTime Counter
nyelv: angol
elérhetősége: GooglePlay
több infó: https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.topot.cleancounter

App neve: nomo - Sobriety Clocks
nyelv: angol
elérhetősége: AppleStore
több infó: https://itunes.apple.com/us/app/nomo-sobriety-clocks/id566975787?mt=8

Ez utóbbi képes arra, hogy minden egyes függőségedről új józanságórát indíts. Egyszerre látod hány napos vagy alkohol, drog, cigaretta, kaja, játék stb függőségedben.

Stresszoldás, meditáció

Gyakori, hogy sok feszültség és szorongás azért alakult ki bennünk, mert nagyon sok a stressz, feszültség, idegeskedés a minden napjainkban. Ilyenkor nagyon jól tud jönni egy kézzelfogható akár pár perces kikapcsolódás, ellazulás. Erre ad gyors és hatékony választ a következő két applikáció, mindkettő nagyon népszerű mostanában mint stresszoldó tevékenység.

Meditációs

App neve: Headspace 
nyelv: angol
elérhetősége: AppleStore, Google Play
több infó: https://www.headspace.com/headspace-meditation-app

Színezős

App neve: Owls & Birds Anti Stress Coloring Pages for Adults
nyelv: angol
elérhetősége: AppleStore
több infó: https://itunes.apple.com/in/app/owls-birds-anti-stress-coloring/id1173817735?mt=8


Természetesen még nagyon sok féle hasznos applikációt lehet találni, amelyek a hétköznapjainkat segítik, de ezek kifejezetten hasznosak egy segítői kapcsolat mellett vagy amikor tudatosan teszünk valamit önmagunkért és változtatunk rossz szokásainkon vagy mintázatainkon.

forrás: Harmonet