Információk, érdekességek

A xilites rágógumi véd a középfülgyulladástól?

2016. július 27.

Sok szülő mereven elzárkózik attól, hogy a gyermeke rágót vegyen a szájába. Ők általában vagy udvariatlannak, vagy egészségtelennek – netán mindkettőnek – tartják azt, ha valaki rágózik.

Talán éppen ők csodálkoznának el a legjobban, ha tudnák, hogy kutatási eredmények támasztják alá azt, hogybizonyos fajta rágógumik segítenek a gyermekkorban gyakorinak számító középfülgyulladás (latinul: otitis media) megelőzésében is.

A xilittel (más néven: xilitollal vagy nyírfacukorral) édesített rágógumik rágásával körülbelül minden negyedik középfülgyulladás kivédhető.

Hogyan lehetséges ez?

Újabban a rágógumik édesítésére a fogszuvasodást okozó szacharóz (azaz répacukor) helyett a fogbarát xilitet használják. A xilitre mint ötszénatomos cukoralkohol-molekulára jellemző az, hogy a szájban találhatóbaktériumok savtermelését és növekedését gátolja. Ha a szájüregben kevesebb baktérium található, akkor egyértelmű, hogy a garatot a füllel összekötő Eustach-kürtön keresztül kevesebb baktérium tud a szájüregből a középfülbe vándorolni, azaz a fülben csak kevés kórokozó lesz jelen. Emiatt a bakteriális középfülgyulladás gyakorisága csökken.

A bizonyíték

Mintegy 1800 tizenkét év alatti gyermeket vontak be abba a vizsgálatba, ami során vagy rágógumit vagy szopogató tablettát vagy édes ízű szirupot kaptak a gyermekek (mindhárom tesztelt forma esetén xilites és xilit-mentes készítményeket is vizsgáltak, azaz összesen hatféle „kezelés” létezett). A xilites készítményeknél az elfogyasztott napi xilit mennyiség kb. 8-10 g volt. Lényeges tudni, hogy hasonló mennyiségű xilitet fogyaszt el az a gyermek vagy felnőtt is, aki a kereskedelemben kapható xilites rágógumikat rágja.

A vizsgálatok 2-3 hónapon keresztül zajlottak, közben a gyermekeknek minden nap többször kellett a tesztelendő készítményből fogyasztani. A vizsgálatok során számszerűsítették azt, hogy melyik csoportból hány gyermeknél jelentkezett középfülgyulladás a vizsgált hónapok alatt.

Megállapítható, hogy a valamilyen formában (rágógumi, szopogató tabletta vagy szirup) xilitet kapó gyermekeknél a középfülgyulladás gyakorisága mintegy 25 %-kal kisebb volt, mint a xilitet nem kapó társaiknál. A xilites rágógumi, a xilites szopogató tabletta és a xilites szirup összehasonlításában a rágógumi bizonyult a leghatékonyabbnak a középgyulladás megelőzése szempontjából.

Utólag már nem segít a xilit

Az, hogy a xilit a megelőzésben sikeresnek bizonyult, nem jelenti automatikus azt, hogy a már kialakult középfülgyulladás esetén is alkalmas gyógyír lenne. Olyannyira nem, hogy egy 1300, felső légúti fertőzésben szenvedő gyermek bevonásával végzett vizsgálat alapján semmiféle különbséget nem találtak a xilites rágógumit kapó és az azt nem rágó gyermekek gyógyulási arányait/szövődményeit illetően. Azaz, ha már kialakult a felső légúti fertőzés, akkor a xilites rágógumi rágása a fülre való átterjedés megelőzése szempontjából „eső után köpönyeg”.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu