


Információk, érdekességek
Mandula sajt
2018. október 21.
Nagy felfedezés a vegánok számára a mandulából készült mandula sajt. Az íze sajtos, plusz az az íz, amit hozzáteszel, pl. fokhagyma, só, bors, zöldfűszerek.De az állaga, az valami fantasztikus. Lágy, krémes, kenhető, szinte szétolvad a szádban.

Hozzávalók:
20 dkg áztatott mandula
1,5 dl víz
1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely (ettől lesz igazán sajt íze)
1 teáskanál útifűmaghéj
1 kávéskanál só,
1 kis csokor snidling,
1 kis csokor petrezselyem
A díszítéshez:
1 kávéskanál natúr ételízesítő (pl. Vega-mix)
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál apróra vágott zöldfűszer
A mandulát beáztatjuk legalább 1 napra, hogy elbomoljanak benne az enzimgátló anyagok, és az enzimek feléledjenek. A mandula héját lehúzzuk, hogy a sajt szép fehér legyen.
1,5 dl vízzel simára turmixoljuk. Az állaga ekkor még lágy, tejfölös-túrós-szerű.

Ízesítés előtt, még lágyan
Ezután szűrőbe tesszük, és kb. 1 órán keresztül hagyjuk, hogy a felesleges lé lecsöpögjön. Ezt a sűrű masszát ízesítjük sóval, friss zöld fűszerekkel, sörélesztő pehellyel. Ekkor hozzákeverjük az utifűmaghéjt, ettől lesz szilárd, vágható állaga. Kerek formákba rakjuk, tányérra borítjuk.

Itt már lecsöpögött, kicsit szilárdabb, és már be is van fűszerezve
Minden kupac tetejét másképpen díszítjük: pl. ételízesítővel, pirospaprikával, apróra vágott friss zöldfűszerrel. Ugyanúgy vágjuk és fogyasztjuk, mint a tejből készült sajtot.

Vegamix-szel megszórva

és felvágva...