Információk, érdekességek

36 tény a fogakról

2016. július 14.

fog

Tudta, hogy az afta fertőző, hogy háromhavonta le kell cserélni a fogkefét, hogy Magyarországon az emberek évente átlagosan 0,6 fogkefét vásárolnak, és a fogkrém nélküli fogmosás hosszú távon sárgítja a fogakat?

  • hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora
  • hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 rossz foguk van.
  • hogy a hiányzó fogak fogszuvasodást eredményezhetnek
  • hogy a fluorid erősíti a fogakat, és megelőzi a fogszuvasodás kialakulását.
  • hogy minél nagyobb a fog fluoridtartalma, annál ellenállóbb a fogszuvasodásnak a fogzománc.
  • hogy 3 havonta tanácsos fogkefét váltani.
  • hogy a lekerekített, közepesen kemény, rövid fejű, műanyag szálú fogkefe az ideális a fog ápolására.
  • hogy az elektromos fogkefe rövidebb idő alatt, nagyobb hatékonysággal képes megtisztítani fogakat a lepedékektől.
  • hogy a szájzuhanyt csak fogmosás után szabad használni, mivel ellenkező esetben a vízsugár bepréseli a fogon maradt lepedéket az ínybarázdába, és ez gyulladást okozhat.
  • hogy a fogunknak és az ínynek szüksége van C és D vitaminra, valamint kálciumra.
  • hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
  • hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
  • hogy a szájüregben daganatok igen gyakran alakulhatnak ki, így a fogorvoshoz járás nem csak fogakat, de életet is menthet.
  • hogy az aphta magas láz, stressz, feszült idegállapot, olajos magvak, paradicsom, csokoládé fogyasztása után jelentkezhet az ínyen, ami pár nap alatt elmúlik. Vigyázzunk fertőző!
  • hogy a kisbaba fogainak fejlődése már a születés előtt megkezdődik.
  • hogy a hűtött rágóka enyhíti a fog kibújásának kellemetlen tüneteit.
  • hogy napjainkban hazánkban évente egy fogkefénél (0,6)kevesebbet vásárolnak.
  • hogy a napi optimális fluoridbevitel 1mg.
  • hogy a fogmosásnál az alapos öblítés helyett a legmegfelelőbb a fogkrém kiköpése és óvatos öblítése, így a fogkrémben található alapanyagok a fogak környezetében maradnak.
  • hogy a fejlett szájápolási kultúrához hozzátartozik a nyelv tisztítása, ezáltal megelőzhető a baktériumok elszaporodása a nyelven .
  • hogy az alma rágása során megtisztítja a rágófelszínt és a fogak közötti részt, de mint minden gyümölcs az alma is sok szénhidrátot tartalmaz, és lebontása során sav képződik, ami károsítja a fogzománcot . Ezért az alma fogyasztása lefekvés előtt nem helyettesíti a fogmosást.
  • hogy a tökéletes fogmosás is csak a fogak felületének kb. 85%-át tisztítja meg. A fogkefe számára nehezen elérhető helyek megtisztítására szolgál a fogorvos által végzett professzionális fogtisztítás, fogkőleszedés.
  • a szájvíz nemcsak a lehelet frissítésére, hanem a fogak fluoridálására, a foglepedék-képződés és az ínygyulladás csökkentésére is alkalmas
  • hogy ha a foglepedéket nem távolítják el rendszeresen, akkor idővel a nyálból kálcium- és magnéziumsók rakódnak a szerves foglepedékbe és fogkővé alakul.
  • hogy a fogkrémek a fogkefe mechanikus tisztítását segítik. Hiába tisztítanánk meg a fogainkat – naponta akár többször is -, csak fogkefével, a fogak egy idő után megsárgulnának a fogkrém csiszoló anyagainak hiányában.
  • hogy egy felmérés szerint – 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
  • hogy Magyarországon a lakosság közel 90 százaléka szenved ínygyulladásban.
  • hogy a cukorbetegségben szenvedőknek épúgy mint a terhes kismamáknak fokozottabban oda kell figyelni a szájápolásra, mivel a fogazatot veszélyeztető és károsító folyamatok sokkal súlyosabb formában nyilvánulnak meg.
  • hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget.
  • hogy már nálunk is sok olyan termék kapható, amelyen a ZUCKER-FREE, SUGAR- FREE, NO- CUKOR feliratot láthatjuk. Ezek mind fogkímélő termékek.
  • hogy a csokoládé illetve a csokival bevont édességek fogszuvasodást okozó hatása kisebb mint a cukorkáké. Ennek oka valószínűleg a kakaó zsírtartalmának tulajdonítható. A zsírok ugyanis bevonó hatásuk folytán fejtik ki védő hatásukat. A sajt zsírtartalma miatt ajánlatos étkezés után sajtot fogyasztani!
  • hogy aki sok savanyuságot eszik, ecetes salátákat és savanyú italokat fogyaszt, kisebb eséllyel képződik nála fogkő.
  • hogy a cukor fogyasztása és a fogromlás nincs összefüggésben. A Vipeholm kutatás kimutatta, hogy nem az elfogyasztott édességek mennyisége, hanem a fogyasztás gyakorisága számít. A felmérés azt az eredményt hozta, hogy ugyanolyan mennyiségű édesség sokkal nagyobb károsodást okozott akkor, amikor az étkezések között nassoltak a kísérleti alanyok, mint amikor a főétkezés részeként fogyasztották. Azok a hollandiai erőfeszítések, melyeket cukorfogyasztás csökkentése érdekében tettek, eredménytelenek voltak. Az ép fogú gyermekek száma nem nőtt abban az időszakban sem, amikor a fogászati megelőzés elsősorban a cukorbevitel csökkentésére irányult. Jelentős javulás akkor következett be, amikor a fluorid használata rendszeressé vált, bár a cukorfogyasztás ebben az időszakban is jelentős volt.
  • hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
  • hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
  • hogy az üdítők és a tea lassú ivása jobban károsítja a fogakat, mint ugyanezen italok gyors elfogyasztása, mivel a fogak hosszabb ideig érintkeznek a savakkal.
forrás: Patika Magazin