


Információk, érdekességek
Savanyú káposzta
2022. október 09.
Noha a tejsavas erjesztéssel készült zöldségek (pl. uborka, káposzta, cékla, répa, bab, tökfélék, zöld paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, gomba, cukkini) már régóta szerepelnek étrendünkben, a savanyú káposztát még mindig viszonylag ritkán fogyasztjuk. Kár lenne megfeledkezni róla, mert bővelkedik tápanyagokban és vitaminokban.
A savanyú káposzta C-vitamin tartalma kiemelkedően magas (20 mg/100 g), melyet erjesztés után nem veszít el, ahogy tápanyagait sem nélkülözi. A C-vitaminon kívül B1-vitamint (0,03 mg/100 g), niacint (0,1 mg/100 g) és karotint (0,02 mg/100 g) is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot és nátriumot is magában foglal. Víztartalma magas (92,5 g/100 g), így napi folyadékszükségletünk kielégítéséhez is hozzájárulhat. Védi az érrendszert, továbbá immunerősítő hatású. Kiváló forrása a probiotikumoknak, melyek segítenek helyreállítani bélflóránk megfelelő állapotát, és jótékony hatással vannak immunrendszerünkre. A savanyú káposzta tehát jó alternatívája a probiotikus hatású tablettáknak, vagy az erjesztett tejtermékeknek. Enzimekben gazdag, jól emészthető. Könnyű étel készíthető belőle (30 Cal/100g), laktató, mert ha ropogósan fogyasztjuk, kénytelenek vagyunk jól megrágni, és lassabban enni…
Hogyan készül?
A savanyú káposzta alapanyaga olyan fejes káposzta, mely tejsavas erjesztéssel készül. A gyalun felvágott káposztát enyhén megsózzák és nagy erjesztő-savanyító edényekben (ez lehet keményre égetett agyag, jól illeszkedő fedéllel) vagy kis adagnál csavaros üvegekben helyezik el. A szoros fedéllel a levegőt kiszorítják az edényből, és a káposzta erjedésnek indul. A tejsavas erjedés folyamatának végén csökken a káposzta cukortartalma, és 1-2% tejsav keletkezik. A tejsavbaktériumok elpusztítják a kórokozó mikroorganizmusokat és penészgombákat. Ez utóbbiak ugyanis a 6-7-es pH tartományt kedvelik, míg a savanyú káposzta pH-értéke 4,5 alatt van. Ezzel az eljárással olyan termék készül, mely hosszú ideig nem romlik meg, jól eltartható.
Nem túl savas, nem túl sós?
A savanyú ízű élelmiszerek nem feltétlenül savasító hatásúak a szervezetre nézve. A gyümölcsök és zöldségek olyan egyes savfajtákat tartalmaznak, melyek inkább lúgosítanak. Ez lehetővé teszi, hogy szembeszegüljenek olyan egyéb élelmiszerek savas hatásával, mint a hús vagy a sajt. Úgyhogy ne aggódjunk a túlzott savas hatás miatt.
És ami a sót illeti? A savanyú káposzta kb. 1g/100g sót tartalmaz, de nem olyan élelmiszer, melyet mindennap fogyasztunk….Csak arra kell ügyelnünk, hogy kevéssé sós élelmiszerekkel társítsuk.
A kókuszolaj 5 bizonyítottan kedvező hatása az egészségre
2022. szeptember 26.
A kókuszolaj egyedülálló zsírsav kombinációjának köszönhetően bizonyítottan kedvező hatással van egészségünkre.Nézzük, melyik az 5 legfontosabb életminőségünket befolyásoló tény, ezzel a hihetetlenül értékes olajjal kapcsolatban!
1. Azok a népek a legegészségesebbek, amelyek sok kókuszt fogyasztanak
A kókusz a nyugati világ számára egy egzotikus étel, amelyet főként egészségtudatos életmódot folytatók fogyasztanak. Ezzel szemben a világ számos részén a kókusz a napi étrend alapvető részét képezi generációk óta.
A legjobb példa erre a polinézek életvitele; kalóriabevitelük több mint 6 százaléka kókuszból származik, és a legnagyobb telített zsírsav fogyasztók a világon. Ennek ellenére rendkívül jó egészségi állapotnak örvendenek, a szív- és érrendszeri betegségek pedig szinte ismeretlenek számukra.
2. A kókuszolaj csökkenti az éhséget
Mivel a kókuszolajban lévő ketontestek étvágycsökkentő hatással bírnak, fogyasztása segítséget nyújthat a fogyókúrázóknak is.
(A ketonok a zsíranyagcsere termékei, a májban glukagon hatására képződnek. A véráramban keringenek, és a legtöbb aktív szövet energiaforrásként használja a ketonokat, el tudja égetni azokat.)
A kókuszolaj nagyon gazdag közepes szénláncú zsírsavakban, aminek előnye, hogy szervezetünk közvetlenül alakítja energiává ezeket az emésztés során.
3. A kókuszolaj gyógyító hatása
Az utóbbi években számos kutatás bizonyította, hogy a kókuszolaj bizonyos betegségekre is gyógyírt jelent. Fogyasztása során, annak közepes láncú zsírsavjai a májban ketontestekké alakulnak, így a kókuszolaj különösképpen hatásos a keton-képzés indukálásához. A ketogén terápia lényege, hogy kevés szénhidrátot és nagy mennyiségű zsírt fogyasztunk, amely által növekszik a ketontestek száma a szervezetben. Tapasztalatok bizonyítják, hogy ez a speciális diéta rendkívül hatékony a gyermekkori epilepszia és az Alzheimer-kór kezelésében, még olyan esetekben is, amikor a hagyományos gyógyszeres kezelés nem hozott sikert.
Gyógyulj léböjttel!
2022. szeptember 23.
A tudatos böjtölés mellett gyakran a szegénység is akaratlanul az egészséget szolgálta. Őseinknél tél végére a felhalmozott élelem már sok család éléskamrájából kifogyott, így a tavasz beköszöntét böjttel várták a rászorulók, közben nem is sejtették, hogy a koplalással milyen jót tesznek egészségüknek.
Léböjt kúra - számos tábort hirdetnek ma ezzel a hangzatos címmel.
Napjaink népbetegsége, a helytelen táplálkozás velejárója, az elsavasodás, amelynek következménye, hogy a szervezet megpróbálja kompenzálni a sav-bázis egyensúly felbomlását, és ezért fontos ásványi anyagokat von ki a szervezetünkből, tovább rontva ezzel egészségünket és ellenálló képességünket.
Őseinktől tanulva a léböjtöt ma már tudatosan használjuk betegségek megelőzésére, gyógyítására vagy egyszerűen testi, lelki, szellemi egészségünk megőrzésére. A léböjtkúra során kizárólag gyógyteákat, zöldség- és gyümölcsleveket valamint forrásvizet fogyasztunk. A szervezet ilyenkor a tartalékait használja fel, miközben a felesleges anyagok távoznak a testből.
Böjtölés közben nagy mennyiségű káros anyag ürül ki a szervezetből, ami által az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, az immunrendszer megkönnyebbül és megerősödik, szervezetünk működése pedig kiegyensúlyozottabbá válik.
A gyulladást, allergiát kiváltó anyagok többsége is távozik, a bélrendszer megnyugszik. Az erek átjárhatóbbá válnak, mert falaikról a lerakódott zsír lebomlik. A bőr megtisztul, feszesebb, hamvasabb lesz, a szemek csillogóvá válnak.
A rugalmas test megőrzése
2022. szeptember 13.
A hajlékony alak megőrzésére való törekvés annak is a jele, hogy nem adjuk fel az öregedés lassításáért folyó küzdelmet. A bőrünk és a külsőnk a megfelelő egészségi állapotunk hű visszatükröződése.
A sport igazi gyógyszer
Tanulmányok sora mutat rá, hogy a sport igazi gyógyszer – többek közt hatékony
krónikus betegségekre is (pl. diabétesz, asztma, depresszió stb.).
Jótéteményei
Mindenfajta sporttevékenység hozzájárul az ízületek karbantartásához. Ha rendszeresen űzünk valamilyen spor tot, eleget mozgunk, ízületeink kevésbé „rozsdásodnak”, és így „olajozottabban” mozognak. Minél „lustábbak” vagyunk, főleg egy kor után, annál nehezebbé válik mozgásunk, izmaink pedig gyengülnek, ún. dekondicionált állapotba kerülnek, csökken az edzettségük.
Kutatások kimutatták, hogy a fizikai aktivitás továbbá serkenti az agyműködést, és enyhíti a stresszt, illetve immunerősítő is lehet. Fokozott a hatás, ha szabad levegőn sportolunk, ott végzünk bármilyen testmozgást. Japán pszichológusok újabb felfedezése szerint pl. az „erdőfürdőzés” (pl. erdei kirándulás, erdőben végzett testmozgás) még betegségmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik.
Elérendő célok
Legalább 30 perc fizikai aktivitás naponta (gyors járás, séta, kerékpározás, úszás, torna) elengedhetetlenül fontos. De ha nem akarjuk, hogy sajogjon a hátunk, térdünk, jobban tesszük, ha betartjuk a fokozatosság elvét. Fájdalom vagy izomláz esetén várjuk meg, míg elmúlik, és csak utána kezdjünk fokozatosan újabb sporttevékenységbe, testmozgásba.
A test ilyenkor „felébred”, csökken a légszomj, és még erőnléti sportokkal is próbálkozhatunk (ha bírjuk, 45 percig megszakítás nélkül), melyek javítják a légzést és a kondíciót.
Intim egészség: a vizelésről
2022. szeptember 12.
Naponta többször ürítünk vizeletet, anélkül, hogy figyelnénk rá. De vajon mit tudunk erről a veseműködés eredményeképpen bekövetkező, létfontosságú folyamatról?
Kevesebb vizeletet ürítünk, ha meleg van
IGAZ
Egy liter vizelet kb. 950 g vízből áll, míg a maradék mennyiség nátrium-, klorid-, kálium-, kalciumionokat, karbamidot (azaz ureát, mely a vizelet színét adja) és egyéb anyagcseretermékeket (urobilin, húgysav vagy az említett kreatinin) tartalmaz. Amikor meleg van, többet izzadunk, és így a szervezet másképp üríti ki a vizet – ami természetesen csökkenti a vizelet mennyiségét. Így minél inkább izzadunk, annál kevesebb vizeletet ürítünk, ha nem iszunk elég folyadékot.
Lehetőleg mindig ülve kell vizeletet üríteni
IGAZ
Ez a pozíció a megszokott, és természetesen kényelmesebb. Fő előnye, hogy lehetővé teszi jól kiüríteni a húgyhólyagot, és nem szükséges erőltetni a vizelést (nyomást gyakorolni), ami számos kiválasztószervi bántalom, fertőzés, vizeletszivárgás stb. elősegítője lehet. Emellett a közhiedelemmel ellentétben a WC-ülőkéktől nem lehet fertőzést kapni – még a rendben tartott, nyilvános WC-k esetében sem.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...323334...165