Információk, érdekességek

Álom az élet… – Holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány?

2024. május 01.

Hogy jön egy királyfi tán, hófehér paripán… És ma már a paripához sem ragaszkodunk! Van, akinek gyalog is jöhet az a bizonyos királyfi vagy királylány, csak jönne már!

Festmény: Vészabó NoémiKrúdy Gyula azt írta: „Az ­álom: ­játék, mint­ az ­élet…­ Néha ­komolyra ­fordul­ a ­játék. ­Az ­élet ­is,­ az ­álom is.” Mert az álmaink megvalósulhatnak, és ezért nem mindegy, hogy miről vagy kiről álmodozunk. Apropó: álom vagy álmodozás? Nem ugyanaz. Az álmodozás a remélt vagy vágyott dolgainkról való ábrándozás.

Az álom komoly dolog, olyan, mint az élet. Az ókori népek tudták, hogy az álmok idején kapcsolatot tudunk teremteni a természetfeletti és a való élet között. Az álom gyakran előre jelezhet eseményeket is, hiszen gondoljunk csak bele, mennyi „üzenet” jött álomban ősidők óta. Az álom tökéletes állapot és közeg, hogy az égiek jelezzenek nekünk, csak a mi dolgunk, hogy megfejtsük ezeket. Az ókori népek nagy jelentőséget tulajdonítottak az álomnak, a zsidóság is azt tanította, hogy tanuljunk az álmokból, de kritikusan szemléljük azokat, hiszen vannak kinyilatkoztató álmok, és vannak a mindennapjainkról szóló egyszerűbb álomképek. A Bibliában számos esetet tudunk felsorolni, amikor az „égiek” álom képében adták át az üzenetet. Ezek kinyilatkoztató álmok voltak, és meghatározták az álmodó sorsát. Sőt, az egész emberiségét is olykor! Ha az ember üzenetet kap álmában a Teremtőtől, arra bizonyára emlékszik, hiszen másfajta élményként éli át.

Nagy Konstantin császár 312 októberében a Milvius hídi ütközete előtti éjszakán különös álmot látott: egy hatalmas lángoló kereszt és egy felirat jelent meg álmában: (latinul) „In ­hoc ­signo­ vinces!”, azaz „E jelben győzni fogsz!”. A császár másnap felvarratta a kereszt jelét a katonái ruhájára, és a keresztény isten jelképét és áldását kérte segítségül a csatában. A megdöbbentő álom jóslata bejött, hiszen Konstantin diadalmaskodott, megnyerte a csatát. Az álom miatt véget vetett a keresztények üldözésének, megtért, és gyakorlatilag elősegítette a keresztény vallás térhódítását. A császár a római vallás főpapja maradt, az álom hatására támogatni kezdte a keresztényeket, az utána hozott törvényeiben is tetten érhető a szimpátiája. A Szentföldön templomokat építtetett, és ekkor nyilvánították a vasárnapot ünnepnappá. És mindez egy álom hatására!

Évezredekkel ezelőtt Egyiptomban azt tartották, hogy a léleknek két része van. Az egyik rész éjjel a testben marad, hogy életben tartsa, míg a másik rész utazik, és valójában, amit mi álomnak hiszünk, azt az utat a lélek bejárja, amikor is párhuzamosan egy másik világban megtörténnek a megálmodott képek.

Vajon mikor álmodunk és mikor élünk? Melyik az igazi?

Vannak csodálatos álmaink, és vannak rémálmaink. Azt mondják, hogy nincs rossz álom, mert aki álmodik, az él. Hiszen a halottak már nem álmodnak. Még a legrosszabb álmunkban is lehet valami jó, néha csak annyi, hogy felébredünk és megállapíthatjuk, hogy „csak” álom volt.


8 tünet, ami váláshoz vezet. A kapcsolat bomlásának jelei

2024. április 29.

Az ellentétek vonzzák egymást, így tartja a mondás, azonban nem feltétlenül ez a kulcsa a hosszan tartó házasságoknak.  

Kép: Khusen Rustamov / PixabayElőre le kell szögezni, nem feltétlenül lesz ezekből a „faktorokból” mindig válás, de sajnos igen jó eséllyel. Ha felismersz egy rátok jellemző tünetet, érdemes dolgozni a problémán, együtt, közösen. Ha már kialakult egy feszült helyzet, egy vita, objektíven kell elgondolkozni a problémáról, hogy így elejét vehessétek a véglegesen rossz döntéseknek. Isten az embert párosan teremtette, párt képzelt el neki. A természet duális elemekre és finom belső egyensúlyi állapotokra épül. A gyermekeknek nagyon fontos a család, a teljes család. Ha nem tudod ezt gyermekednek megadni, próbáld akkor is pótolni azokat a szerepeket és elemeket, amik a teljességhez szükségesek számára.

Mik a legkritikusabb pontok, amik váláshoz vezethetnek?

Általában a nagy életkorbeli különbség, a gyermek iránti vágy különbözőségei, a munka speciális eróziói, és a káros szenvedélyek.

  1. Az átlaghoz képest kétszer akkora a válás esélye azoknál a pároknál, ahol a férj több mint 9 évvel idősebb a feleségnél, ugyanilyen az arány abban az esetben, ahol a férj két évnél többel fiatalabb. Az érettség miatt.
     
  2. Kétszer olyan gyakran bomlik fel egy olyan házasság, ahol a nő sokkal inkább szeretne gyereket, vagy sokkal többet, mint a férfi. Nem kell aggódnod, ha így is van, ez arra vonatkozik, aki rágja párja fülé ilyesmivel, folyamatosan.
     
  3. A dohányzási és italozási szokások szintén összefüggésben vannak a kapcsolat fennmaradásával. Azokban a kapcsolatokban, ahol az egyik fél dohányzik, a másik pedig nem, az átlagosnál 75-90 %-kal nagyobb eséllyel válnak szét. Mert a dohányzás olyan szenvedély, ami szaga miatt, nagyon zavarhatja nem dohányzó felet.
     
  4. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a nő többet iszik, mint a férje. Tényleg nem túl nőies…
     
  5. Akiknek a szüleik is elváltak. Sajnos örök, ez a minta és az, amikor az alma nem esik messze a fájától. Persze vannak kivételek.
     
  6. Akiknek a házasság előtt született gyerekük, szintén nagyobb eséllyel válnak szét útjaik. Nincs meg az a bizonyos kapocs, a csak te vagy érzése.
     
  7. A már többször házasodott emberek 90 %-kal gyakrabban válnak el, mint azok, akik először hajtják igába a fejüket. Ha egyszer gumikötéllel a mélybe ugrassz, és legyőzöd halálfélelmed, kipróbálod a jumpingot, megszűnik a félelmed ezen állapottól. Ez természetes. Törekedj arra – ha ilyen helyzetben vagy – hogy a mostani jobb legyen!
     
  8. A férj munkanélkülisége és nehéznek vélt anyagi helyzete (a feleségé nem) szintén szerepet játszhat. A nők nehezen viselik a bizonytalan életkörülményeket nyújtó férfiakat. Ez az anyai ösztönökkel áll összefüggésben.

Mit üzen a kávéd? Ébredj egy titkos üzenetre!

2024. április 27.

Képforrás: HarmonetJó játék, ha a reggeli kapucsínót, tejhabos kávét vagy lattét fogyasztva meglesed, milyen üzenetet súg neked! Meditácónak is beillő pillanatok, amik megédesítik az ébredést. Minden munkába menős, borongós vagy rosszhangulatú reggelen egy kis titok lehet a csészédben. Tanuld meg ezt a játékot!  

Akár a munkatársnőkkel a szünetekben, a kávézóban a barátokkal, barátnőkkel, vagy egy-egy nehezebb reggelen is játszhatsz ezzel az asszociációs játékkal! 

Egyszerű!
Úgy indul, hogy idd meg a kávédat, lehetőleg valami üveg, vagy hasonló textúrájú csészéből, aminek a falán le tud tapadni a habja. Ettől a legtöbben már eleve jobb kedvre derülünk, de nem kell itt megállni!

Az ősi perzsa / arab kávézacc jóslás mintájára folytathatod a kávé élvezetét egy kis jóslás-játékkal. Nézd meg a csésze falára tapadt habot és keress benne formákat. Ha megnézed a képet, látod-e benne a habok ölelte boci fejeket? Ennek mintájára a hab, vagy a hab által bezárt terület is lehet jelkép, szimbólum, üzenet. 

ÁLLJ! Ne gondold túl! Nem kell tökéletes cicának vagy angyalkának lennie, elég, ha egy kicsit hasonlít! Forgasd a poharat és nézd meg, hogy mit tudsz felfedezni a falán, aztán pedig indulhat az asszociációs játék! 


Mindennapi űrügyeink, avagy 10 találmány a NASA háza tájáról

2024. április 27.

Az űrkutatás nagyobb hatással van mindennapi életünkre, mint gondolnánk: egyebek közt a morzsaporszívó, a babatápszer vagy a láthatatlan fogszabályzó is olyan, ma már hétköznapinak számító eszközök, amelyekről nem is gondolnánk, hogy kifejlesztésük mögött a világ legnagyobb űrügynöksége, a NASA áll.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A National Geographic április 18-tól elérhető „NASA találmányok” című sorozata apropóján most összegyűjtöttünk 10 olyan eszközt, aminek jelenlétét ma már természetesnek vesszük és bele sem gondolunk abba, hogy az űrkutatás egy darabját tartjuk a kezünkben.

Memóriahabos matrac

A memóriahabot eredetileg azért fejlesztették ki, hogy segítse elnyelni a becsapódás erejét, így védve az asztronautákat. Ma már szinte mindenhol alkalmazzák a matracoktól kezdve a párnákon át a lónyergekig.

Karcálló szemüveglencse

A NASA egyik kutatóközpontja az űrben használt eszközök gyémántkeménységű bevonatának fejlesztésén dolgozott, és végül előállt egy olyan anyaggal, amely karcállóvá tette az űrhajósok sisakjának lencséjét. Napjainkban ezt a műanyagot használják a napszemüvegeken, mely nem csak olcsóbb az üvegnél, de jobb védelmet nyújt az UV-sugárzással szemben is.

Vezeték nélküli fejhallgató

Bár nem a NASA találta fel a modern vezeték nélküli fejhallgatót, a technológiát először ők fejlesztették ki egy hangtechnikai céggel együttműködve annak érdekében, hogy az űrhajósok szabadon és vezetékek nélkül kommunikálhassanak. A találmány végül azután vált népszerűvé, hogy Neil Armstrong 1969-ben leszállt a Holdra, és megszólalt speciális fejhallgatóján keresztül. A technológiát később továbbfejlesztették, de csak a 2000-es években vált olcsóbbá és elérhetőbbé.

Babatápszer

A babatápszerekben található tápanyagdúsító összetevő eredetileg a NASA által támogatott kutatás eredménye volt, amely az algák újrahasznosításának lehetséges felhasználását vizsgálta, hosszú távú űrutazások során. A mikroalga ma már az értékesített csecsemőtápszerek legnagyobb részében megtalálható.

Liofilizált gyümölcsök és élelmiszerek

A fagyasztva szárítás technológiáját a NASA fejlesztette ki, hogy a hosszú Apolló-küldetések során könnyebbé tegye a nassolást. Az eljárás során az élelmiszereket megfőzik, lefagyasztják, majd vákuumkamrában lassan felmelegítik, hogy a jégkristályokat eltávolítsák. Az eredmény egy olyan étel, amely megőrzi tápértékének 98%-át, miközben az eredeti súlyának csak 20%-a marad meg.


Mosolytervezés felsőfokon: már a fogászatban is hódít az AI

2024. április 16.

A mesterséges intelligencia a mosolytervezésben is utat tört magának, és egy olyan forradalmi technológiát alkalmaz, amivel a tervezés nem csak egyszerű és gyors, de a leghatékonyabbnak is bizonyul. De mit is jelent mindez?

Fotó: pexels.comEgy kutatás azt mutatja, hogy a nők átlagosan 62 alkalommal mosolyognak naponta, míg a férfiak átlagosan csak nyolcszor. Pedig az emberek több mint 37%-a számára az első dolog, amit észrevesznek egy személyen, a mosolya – derül ki a Today’s Dental cikkéből.  A mosoly tehát fontos, a fogak állapota azonban nem csak esztétikai kérdés. A szájüregi megbetegedések világszerte a leggyakoribb nem fertőző betegségek közé tartoznak, és a WHO szerint 466 millió embert érintenek az európai régióban.

Áttörés a fogászati esztétikában: mosolytervezés mesterséges intelligencia segítségével

A mosolytervezés során a fogorvos és a páciens együttműködik annak érdekében, hogy feltérképezzék, milyen változtatásokat és beavatkozásokat szükséges alkalmazni a szebb mosoly érdekében. Kezdetben a mosolytervezés a fogorvosi tapasztalaton és a pácienssel való konzultáción alapult, majd a digitális technológia megjelenése forradalmasította az eljárást korszerű digitális eszközökkel és szoftverekkel. A digitális mosolytervezési programok (DSD) legújabb innovációja pedig a mesterséges intelligencia (AI) integrálása. 

Egy törökországi tanulmány összehasonlította a fogorvosok, fogorvostanhallgatók és laikusok esztétikai preferenciáit a kézzel és az AI segítségével készített mosolytervek tekintetében, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a nem, a szakmai tapasztalat és a szakterület. A felmérés általános észlelési különbséget mutatott ki a fogorvosok és a laikusok között, azonban a szimmetrikus arcok esetében a mesterséges intelligencia által generált minták mind a fogorvosok, mind a laikusok számára elfogadhatóak voltak. Az AI matematikai modellekre támaszkodik a szimmetrikus mosolyok létrehozásához.

Mivel azonban az arcáramlás, azaz az arc vonalainak és kontúrjainak természetes áramlása figyelembe veszi az emberi érzékelést, természetesebb mosolytervezést tesz lehetővé mind a szimmetrikus, mind az aszimmetrikus arcok esetében. Míg a mesterséges intelligencia által vezérelt DSD jól működik szimmetrikus arcok esetében, a manuális technikák jobbak lehetnek aszimmetrikus esetekben. Mivel a mesterséges intelligencia még gyerekcipőben jár az egészségügyben, az algoritmikus korlátok miatt előfordulhatnak félreértelmezések, de az jól látható volt az eredményekből, hogy a digitális mosolytervezés a legtöbb esetben a mesterséges intelligencia segítségével is használható.

“A beszélgetések 49%-ában egymás száját figyeljük, a fogak állapota tehát rövid időn belül a másikról alkotott kép meghatározó elemévé válik. Míg egy évtizeddel ezelőtt csak a fogtechnika számára volt adott a digitális technológia, addig manapság már segítségül hívhatjuk a mosolytervezést végző programokat és azonnali mosoly szimulációt mutathatunk a pácienseknek” – mondja Dr. Czigler Péter, a Clinident Fogászati Centrum tulajdonosa, aki szerint láthatóan nő azok száma, akik a mosolyukat “terveztetni” szeretnék. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...451