Információk, érdekességek

Az olcsó szépítőszer: lenmagolaj - Hogyan alkalmazd?

2024. május 03.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mi a különbség az állati zsír, a sima növényi olajok, és a valóban hasznos esszenciális olajok között? Hogyan tudod megkülönböztetni? Hallottál a lenmagolajról, de fogalmad sincs, mire jó pontosan és hogyan alkalmazd? Segítünk!  

A lenmagolaj az omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb forrása

Vannak zsírok és olajok, amelyek fogyasztása káros és vannak olyanok, amelyek nagyban csökkentik a szívbetegségek és a rák esélyét. Tudnunk kell különbséget tenni.

Tudnunk kell, hogy az omega-3 olajok igen jót tesznek a szervezetünknek, ellenben pl. a túlzásba vitt állati zsírok fogyasztásával. Háziorvosok tucatja javasolja, hogy korunk egyik népbetegségét, a krónikus székrekedést előzzük meg megfelelő zsírok fogyasztásával. Félreérthető tanács, inkább kérdezzünk vissza! Ezeket a zsírokat nem szó szerint kell érteni, értendő ez egészséges növényi olajokra, főként lenmagolajra, illetve pl. a tejfölben található tejből képzett állati zsiradékra, amely mértékkel, de feldolgozható számunkra.

A jókedv forrása is

Manapság már számos súlyos betegség visszafordítható - vagy ami még jobb megelőzhető - ha ezek a speciális olajak visszakerülnek az étrendünkbe. Ki gondolná, hogy az étrendünkben bekövetkező minimális változás hatására megszűnhetnek olyan problémáink, mint a száraz bőr, vagy a fájós izületek.
Az omega - 3 zsírsavak segítenek az asztma és az allergia leküzdésében, a szív-, rák-és cukorbetegségek megelőzésében. Ezek a zsírok az "agy eledelei", jobb kedvre derítenek, természetünk morgósból mosolygóssá változhat.


Találjunk rá a pihentető alvásra: 6 jó tanács

2024. május 02.

Hogyan merüljünk álomba esténként úgy, hogy előtte „ne számoljuk a bárányokat”, és egész éjjel jól aludjunk?  Elsősorban tartsuk be az ún. alváshigiénés szabályokat, ami azt jelenti, hogy vegyünk fel olyan életmódbeli szokásokat, magatartási formákat, melyek elősegítik az alvászavarok megelőzését vagy megszüntetését. Tippek a jó alváshoz, köztük néhány kevésbé ismert ötlettel.

Fotó: 123rf.com1. Ébredés mindennap ugyanabban az időben

A felkelés ideje jelentős mértékben függ attól, hogy este mikor tudunk elaludni. Rendkívül fontos, meghatározó tényező lehet, hogy a felkelés és a lefekvés mindennap azonos időben történjék. Ennek célja, hogy a rendszertelenség e téren ne zavarja meg a biológiai óránkat, és ne okozzunk elalvási nehézségeket magunknak. Még alkalmi késői lefekvések esetén is – pl. egy sokáig tartó munkával töltött vagy ünnepi este után – keljünk fel a szokásos időben. Ennek fő előnye, hogy jobban alszunk tőle este! A rendszeresen ugyanabban az időben történő étkezések szintén segítenek abban, hogy ne „toljuk el” biológiai óránkat., hiszen az étkezési idő fontos hivatkozási pontot jelent.

2. Kék fényt szűrő szemüveg használata

Egy 2020. júliusában publikált tanulmányban amerikai kutatók vizsgálták a kék fényt szűrő szemüvegek hatását 60 olyan személy esetében, akikre a késői órákban is fokozott képernyő-használat (computeren, okostelefonon, táblagépen) volt jellemző. A tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy ezek a védőeszközök hatékony beavatkozást jelenthetnek az alvás javítására, különösen az „éjszakai baglyoknál”.  Nem ok nélkül, hiszen ezek a szemüvegek védenek a nagy fényerejű elektronikus eszközök monitorai által kibocsátott kék fény nemcsak a szemre gyakorolt káros hatásai ellen, hanem az alvás szempontjából is. 

Ennek okai: a kék fény élénkítő hatású, és megzavarja az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon termelődését. Emiatt csökken a melatonin szintje a szervezetben, és nehezebben tudunk elaludni. Mellőzzük tehát, ha lehet, ezen elektronikus eszközök használatát a lefekvés előtti órákban. De ha pl. a késő esti vagy éjjeli munkavégzés elkerülhetetlen, mindenképpen viseljünk kék fényt szűrő szemüveget. A kék fényről mindazonáltal tudnunk kell, hogy része a természetes fény spektrumának, és segít napközben éberen tartani minket. Reggel pl. elengedhetetlenül szükséges, mert elősegíti az ébredést és biológiai óránk helyes működését, sőt még hangulatjavító hatású is.

3. Végezzünk rendszeres testmozgást, de ne későn

A testmozgás akkor is különösen fontos, ha a járvány idején többet kell otthon maradnunk. Nemcsak az alvásminőségre káros stressz mérséklésére, hanem a fizikai aktivitás gyulladáscsökkentő hatása miatt is. Hiszen a krónikus gyulladás az immunrendszer túlaktiválását idézi elő, ami nem megfelelő alváshigiéniát okozhat Amellett a testmozgás hatására emelkedik a szerotonin (boldogsághormon) szintje a szervezetben, mely segíti később az elalvást, és javítja az alvásminőséget (az életkor előrehaladtával kevesebb termelődik belőle). A fizikai aktivitás csökkenti továbbá a lehetséges alvási apnoéval (légzéskimaradással) összefüggő nappali aluszékonyságot. Mindezek ellenére, ha a késői órákban, pl. 18h után sportolunk, mivel az növeli testhőmérsékletünket, elmozdulást okozhat a biológiai órában, és így zavarja az elalvást.


Nem csak a fűtött szoba, betegség miatt is kipirosodhat az arc

2024. április 18.

Sokszor egyértelmű oka van annak, ha kipirulunk: zavarba jövünk, valami csípőset, forrót eszünk, esetleg a hidegből belépünk egy meleg szobába. Ugyanakkor dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint betegség is okozhatja az arc pirosságát, amit a diagnózistól függően lehet kezelni. 

Fotó: gettyimages.comIlyen okai lehetnek az arc pirosságának

Az arc kipirosodásának közvetlen oka, hogy a bőr alatti apró vérerek kitágulnak és megtelnek vérrel, ami kívülről rózsaszínnek vagy pirosnak látszik. Az arcon azért olyan feltűnő ez a jelenség, mert ott a vékony bőrhöz nagyon közel futnak az erek. A bőrszínváltozás mellett a kipirosodás melegségérzéssel is járhat. Bár az esetek többségében ártalmatlan okok állnak a háttérben, ha a kipirulás túl gyakran fordul elő, vagy nem múlik el teljesen, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. 

Íme, a leggyakoribb okok:

Pirulás
Ha idegesek vagyunk vagy zavarban érezzük magunkat egy helyzetben, a testünk olyan hormonokat termel, mint az adrenalin, amelyek átmenetileg kitágítják az ereket, tehát a bőr kipirosodik. Akiket zavar az elpirulásuk, gyakran emiatt szoronganak tovább, ami viszont fenntartja vagy fokozza a pirulást.

Meleg
Amikor a szervezet túl meleget érzékel – például intenzív fizikai munka hatására, vagy amikor a hidegből egy meleg helyiségbe lépünk -, kísérletet tesz arra, hogy lehűtse magát. Ezért kitágítja az ereket, ami pirosságot eredményez. Ilyenkor érdemes mélyeket lélegezni és vizet inni. Ha azonban a pirosság mellett kimerültség, nehézlégzés, zavartság is jelentkezik, akkor segítséget kell kérni, mert nyáron például a hőguta, és minden évszakban a szívbetegség is okozhat ilyen tüneteket. 

Alkohol
Az alkohol felviszi a vérnyomást, ami tágulásra készteti az ereket – innen is eredhet a pirosság. Rendszeres alkoholfogyasztás esetén a pirosság tartóssá is válhat.

Gyógyszerek
Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a kipirulás, ilyenek főként egyes antibiotikumok, nitrátok, hormonrendszerre ható gyógyszerek, vízhajtók, fájdalomcsillapítók. Ha mellékhatásként jelentkezik a pirosság, ezt érdemes a kezelőorvossal megbeszélni, az esetleges változtatás miatt.

Menopauza
A klimaxot megélő emberek komoly hormonváltozásokon mennek keresztül, amelyek a véráramlást is érintik. Ennek eredménye lehet az ún. hőhullám, amely egy hirtelen, intenzív melegségérzés, ami az egész testet érinti, így az arc is kipirulhat, verejtékezhet. A menopauzával esetlegesen együtt járó kellemetlen jelenségekről nőgyógyásszal és életmód orvossal érdemes egyeztetni. 

Hormonális rendellenességek, betegségek
Az endokrin betegségek hatására megváltozik a hormonális státusz, és egyes esetekben azon hormonok termelődése fokozódik, amelyek növelik a vérnyomást. Ennek következtében aztán tünetként jelentkezhet a pirosság. Ilyen betegség lehet például a Cushing szindróma, a karcinoid szindróma és a pajzsmirigy daganat is.


Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...


Egyél a selymes bőrért! Mesésen puha tapintás szeles időben is

2024. március 25.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mit tehetünk bőrünkért belülről, természetes úton, ha még száraz, szeles időben is selymes és lágy tapintású bőrfelszínt szeretnénk?  

A bőr fiatalságához, fittségéhez és frissességéhez szükségünk lesz:

  • folyadékra: tiszta vízre, lehetőleg alacsony klór- és sótartalmú vízre (éppen ezért az ásványi anyaggal dúsító víztisztító berendezések is már igen nehézkesen felelnek meg ennek)
  • E-vitaminra a bőr zsír- és olajtartalmához
  • fehérjékre a rugalmasságához
  • A-vitaminra selymességéhez és gyulladások elkerüléséhez
  • C-vitaminra a ránctalanságért és a kortalansághoz

Ha ezekből a vitaminokból elegendőt fogyasztasz, akkor bőröd mindenképpen szép lesz, és a száraz, de nedves, párás, szeles, csípős, akár jéghideg időt is képes lesz elviselni. Ha igazán pirospozsgás lennél, akkor figyelned érdemes még a vas-szintedre is.

Mik azok a természetes táplálékforrások, amiket akár naponta, vagy váltogatva érdemes fogyasztanod a szép bőrért?

Mértékkel a tej és a tejtermékek! Joghurt, tejszín, minőségi, nem zsíros, túró. (A sajt és kefir, bár egészségesek a bőrnek nem sok hasznot hoznak.)

Zöldségfélék közül a nyomelemekben gazdag brokkoli, a keményítőben gazdag burgonya és az A vitamin valamint vas bajnokai a répa, cékla és spenót, sóska fogyasztandó. Utóbbi négy, ha lehetséges, nyersen vagy hőkezelés nélküli formában!

Gyümölcsök közül: az alma, az őszibarack és a fő káliumforrás, a méregtelenítő banán jöhet szóba. Méregtelenítő hatása miatt sokan az ananászra és papayára is esküsznek.

A bőr olajtartalmához és E-vitamin-gazdagságához, olajos magvakra, így dióra, mandulára, kesudióra, pisztáciára, amerikai és földimogyoróra lehet szükségünk. Férfiaknak erősen ajánlott még a tökmag is. Leghasznosabb a dió és a mandula.

Az elegendő C-vitaminhoz szükség lehet citromra, almára, ananászra, áfonyára, csipkebogyó termésére, vagy teájára is, és a homoktövis barátunk lehet ebben.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...111