Információk, érdekességek

Mentális betegségek és a bélflóra: szorosabb a kapcsolat köztük, mint hittük

2024. május 04.

Kutatások bizonyítják, hogy a felborult bélflóraegyensúly és az olyan mentális zavarok, mint a depresszió, a figyelemzavar vagy az autizmus között szoros összefüggés van. Sőt, az alvászavar, az állóképesség-csökkenés és a motiválatlanság hátterében is nagyon sokszor a bélflóra áll. Megfelelő táplálkozással viszont helyreállítható a bélflóra állapota, ami csökkentheti vagy akár teljesen meg is szüntetheti a tüneteket. Biológus szakértővel jártuk körbe, hogy hogyan érdemes táplálkozni.

Fotó: 123rf.comMég csak alig néhány éve tudjuk, hogy a bélbaktériumok összetétele az agyi funkciókat, ezáltal pedig az emberi viselkedést közvetve befolyásolja. Ennek oka a bél és az agy közötti kommunikációs rendszer, amit egyszerűen csak bél–agy tengelynek nevezünk. Ezért nem mindegy, mit eszünk, hogy a számunkra hasznos baktériumoknak, vagy éppen azoknak szolgáltatunk megfelelő táptalajt a szaporodáshoz, amelyek ártanak az egészségünknek. 

A bél és az agy közötti kapcsolat olyannyira erős, hogy bizonyos mentális betegségek kialakulásért is a mikrobiom lehet a felelős. Az emberi szervezetben akár 1-2 kilogrammot is kitevő mikrobiom egyensúlyának eltolódása a kutatások szerint okozhat depressziót, ADHD-t, és az olyan súlyosabb kórképekért is felelős lehet, mint az autizmus spektrumzavar vagy a Parkinson-kór. „A nem megfelelő táplálkozás önmagában nem okoz mentális betegséget. Ugyanakkor, ha valakiben van hajlam például a depresszióra, akkor ezt a hajlamot a nem megfelelő bélflóra képes aktivizálni és akkor kialakulhat a betegség.” – ismerteti a folyamat lényegét Szász Máté biológus, a SYNLAB Sport és Prevenciós Diagnosztika szakmai igazgatója. 

Nemcsak mentális betegségek esetében, hanem sokkal általánosabb, mindennapi problémák – például állóképességcsökkenés, alvászavarok, motiválatlanság – esetén is jó eséllyel a bélben lévő egyensúlyeltolódásban kell keresnünk a panaszaink kiváltó okait. A SYNLAB-nál évek óta folynak olyan vizsgálatok, amelyek során élsportolók mikrobiomját elemzik és ezen vizsgálatok egyértelműen megmutatták, hogy szoros összefüggés van az említett problémák és a sportolók bélflórájának állapota között.

„A mikrobiomnak óriási szerepe van az állóképesség és az erőfejlesztés növelésében, a sérülések és gyulladások csökkentésében, valamint a pihentető alvás és a megfelelő mentális állapot elérésében is. Sőt, a motiváció fenntartásában is kulcsfontosságú a bélegyensúly. Azt tapasztaltuk, hogy – bár a sportolók többsége igyekszik odafigyelni a táplálkozására – néhány kivételtől eltekintve nem találtunk megfelelő összetételű bélbiomot, és szinte minden esetben szükség volt az étrend megváltoztatására.” – mondja Szász Máté.

A szakértő elmondása alapján az étrend megváltoztatása rendkívül hatékonyan és gyorsan képes regenerálni a bélbiomot, sokszor már az első héten érezhető a hatása, de két-három hónapon belül szinte minden esetben látványos javulásról számoltak be a sportolók.

Habár a mikrobiomkutatás óriási lendületet vett az elmúlt években, még közel sem tudunk eleget erről a kulcsfontosságú anyagról. Mivel nincs egy adott betegségre jellemző bélflóraelváltozás, ezért mindig az adott egyén mikrobiomjának ismerete függvényében ajánlanak terápiát a szakemberek. A széklet és a benne lévő mikrobiom egyensúlyának elemzése által jutnak hozzá azokhoz az információkhoz, ami alapján megállapítható, hogy a páciensnek milyen mentális betegségre van hajlama és milyen táplálkozási irányelveket érdemes követnie, ha el akarja kerülni a betegséget vagy – már kialakult betegségnél – csökkenteni a tüneteket. 


Neked mi a hivatásod? Most megtudhatod!

2024. április 30.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ahhoz, hogy kitaláld, milyen munkában éreznéd igazán jól magad, egy ősi rendszert hívunk segítségül, amelyben lelki értelemben mindenki egyenlő volt, testi értelemben viszont bölcsen elfogadták a hierarchiát.  

A varnásrama rendszere

Ez az ősi rendszer tökéletes, mert érti hogy a szellemi emberek a fej, vezetők és másképp bírálják el őket, mint a tudatlanabb egyszerűbb embereket, ebben a tökéletes rendszerben az elemek egymásra építkeznek. Szimbolikusan egy nagy és teljes embert hoznak létre, akik egymás segítői, támogatói, akik együtt működtetik a Nagy Ember teljes gépezetét.

Tulajdonságaik alapján bármelyik területre ráismerhetsz

Ma természetesen nincsenek tisztán jelen ezek a foglalkozáskörök. Így ha több csoportba sorolható vagy annak megfelelő hivatást is választhatsz, pl. egy vezető és egy szellemi tanácsadó keveréke is lehetsz. Az egyes rétegeknek egyaránt vannak nehézségeik és olyan elemeik, melyek könnyűvé teszik számukra az adott munkaréteg végzését. Akármelyikbe is tartozz, soha ne feledd, a legjobb, ha felvállalod magad, és érdeklődésednek megfelelő munkát választasz.

Szellemi ember vagy, vezető, kereskedő vagy kétkezi?

1. Az egykori bráhmanák rendje, a szellemi emberek

Tanítók, elsősorban az egyetemes értelemben vett vallási tanítók, nem a tipikus tanárok sorolhatók ide. De finoman ide csoportosíthatjuk a pszichológusokat, gyógyítókat, orvosokat, természetgyógyászokat, misztikus útkeresőket a világtól elvonultakat is. Ide tartoznak teológusok, lelki gondozók, és tanácsadók jó része. Természetesen korunkban elérni ezt nagyon nehéz.

Eredeti tulajdonságai: Ilyen tulajdonságokkal kell rendelkezned: Konkrét munkák:

tisztaság
lemondás adományozási hajlam szerény életvitel

Türelem
Nyugodt viselkedés
Bölcsesség
Tanulási hajlam és kedv, önképzés
Alázatosság és tisztelet másokkal
Empatikus készség
Magas fokú tolerancia
Pedagógiai hajlam
Lélektani ismertek
Szakmai ismeretek szellemi téren

Pszichológus
Pap
Tanító
Életmód tanácsadó
Tudós kutató
Orvosprofesszor
Természetgyógyász
Informatikus mérnök, rendszertervező

Miért jó és nehéz? Kényelmes, kellemes. Egy jó társadalom eltartja ezeket a nagy embereket. Ugyanakkor hatalmas felelősség és lelki teher mások életét segíteni, irányítani, anyagi gazdagsággal, jóléttel ez aligha jár.


Boldog akarsz lenni? Találd meg a hivatásod! Segítünk!

2024. április 30.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A boldogság és béke képlete, hogy természetünknek, affinitásunknak megfelelő munkát végezzünk. Te a neked való helyen dolgozol? Megtudhatod!  

Mi kell a boldogsághoz?

A recept meglehetősen egyszerű. Kiegyensúlyozott szerelmi- és magánélet, harmonikus munkahely, és sikerek, és a magasabb, lelkibb igényű embereknek egy végcél, amely egyben az egész világ társadalom végcélja is.

A harmonikus magánélet kialakítása igen nehéz, azért a legtöbben legalább átmenetileg sikerrel végzik azt. A munkahely - egy bármilyen szokványos munkahely - megtalálása alapvetően nem bonyolult forma, de hogy megfelelő munkát végezzük az már annál nehezebb. A legtöbben pénzért szeretnek dolgozni, jó fizetésért, és ezért bizonyos affinitásukkal bármit megcsinálnak. Mégis sokan panaszkodnak pár év után, hogy ez vagy az nem elégít ki őket. Mások, a bölcsebbek egyből már nem a munkára hajtanak, hanem a hivatás megtalálására.

Munka vagy hivatás? Mi a különbség a kettő között?

Munka lehet bármi, amiért fizetnek. Alapvetően ez is munkahelyi elfoglaltság mert a munka maga, az minden olyan tevékenység, amely aktív dolgokat, gondolatokat és tetteket követel meg tőlünk. A hivatás több ennél, egy olyan tevékenységi kör, mely irányába elhivatottak vagyunk. Valami, ami érdekel, amiben gyorsan fejlődünk másokhoz képest, ami motivál, amiben látunk tényleges értelmet, vagyis, hogy igen ennek van értelme, és hosszú távon végezhető.

A hivatás

A hivatás megtalálása borzasztó nehéz. Tréningek, munkahelyközvetítők szolgálják ezt, de a legtöbb alkalommal csak megközelítik az adott egyénnek való elfoglaltságot, a szülöttnek magának kell rájönnie véső soron, ráéreznie, hogy igen, ez nekem való.

Miért fontos megtalálni ezt a hivatást?

Pusztán azért, mert ez a hivatás elégedetté így egészségesebbé, boldogabbá tesz. Vagyis, ha természetünkkel összhangban hozunk létre egy munkahelyt, foglalunk állást, akkor hatékonyabban sikeresebbek, így fittebbek lehetünk. A kérdés csak az, hogy mi alapján kell, vagy tudunk megválasztani egy munkahelyet, hiszen főleg a kezdetben, ifjú korunkban, amikor meg kellene alapoznunk egy munkahelyet, akkor még nagyon tudatlanok és éretlenek vagyunk ennek eldöntésére, feltérképezésére.


Horkolás: miért kell komolyan venni?

2024. április 29.

A horkolás soha nem ártalmatlan, ez az alvás közben kialakuló hangjelenség kisebb-nagyobb betegségeket takarhat.

Fotó: gettyimages.comA horkolás a férfiaknál kissé gyakoribb, de a nők sem maradnak le sokkal mögöttük, különösen az életkor előrehaladtával. ugyanis ötvenéves kor után becslések szerint a nemek közti arány kiegyenlítődik. A horkolás és az alvási apnoe (légzéskimaradás) a nőket főként a menopauza (változókor) után érinti. Ezt az életszakaszt megelőzően a női hormonok bizonyos fokig védelmet nyújtanak a horkolás ellen. A hormontermelés csökkenése nyomán azonban az izomszövetek lazulnak testünk különböző részein, beleértve a garatot, ami összefügg ezzel a hangjelenséggel.

Míg a környezetében lévők számára az adott személy horkolása nyilvánvalóan kellemetlen, az egészségére is káros lehet. Márpedig aki horkol, az ritkán fordul orvoshoz. Öt jó ok, amelyek miatt az érintetteknek komolyan kell venniük a horkolást.

Tartósan zavarja az alvást

A közhiedelemmel ellentétben nem alszunk mélyen, amikor horkolunk. A horkolás egy éjszaka során számos „minifelébredést” okozhat, ami megszakítja a folyamatos alvást. Ez nagyon kellemetlen, mert általában a könnyű alvás során jelentkező, gyakori „minifelébredések” akadályozzák a mély alvás fázisának elérését. Ami pedig elengedhetetlenül fontos a kielégítő, pihentető alváshoz, a regenerálódáshoz, mind fizikai, mind pedig mentális értelemben.

Légzési apnoét okozhat

Nehéz lenne pontos számadatokat megadni arra vonatkozólag, hogy az alvási apnoe (alvásiapnoe-szindróma vagy obstruktív alvási apnoe: súlyos légzés – szünetekkel megszakított horkolás) hány embernél marad észrevétlen – valószínűleg az emberek többségénél. Általában 10-30 másodpercig szakad meg a légzés óránként többször az éjszaka folyamán, a jelenség „minifelébredéseket” von maga után, miközben a horkoló személy öntudatlan állapotban van. Egyes felmérések szerint az érintettek 30%-a 65 év feletti, és a kockázat az életkor emelkedésével, valamint túlsúly és diabétesz esetén is növekszik.

De milyen is az apnoe összefüggése a horkolással? Közvetlen, mert ha minden horkoló személy nem is szenved apnoéban, a kettő általában kapcsolatban áll egymással. A legtöbb apnoéval küzdő beteg ugyanis horkol. A horkolás az alvási apnoe egyik olyan tünete, mint a nappali álmosság vagy a krónikus fáradtság.


Lehet göb a pajzsmirigyen jó TSH mellett is

2024. április 20.

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában igen fontos vizsgálat a TSH hormon szintjének ellenőrzésre, ugyanis abnormális értéke a szerv alul-illetve túlműködésére utal. Igen ám, de a mirigy rendellenességei nem merülnek ki az elégtelen hormontermelésben. A pajzsmirigy göbök például igencsak gyakorinak számítanak, ráadásul nem is mindig járnak rossz TSH szinttel. A témáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Fotó: 123rf.comMilyen pajzsmirigyzavarok léteznek?

A pajzsmirigy problémák sokaknál kimerülnek a szerv alul-és túlműködésében. Ezek valóban igen gyakori betegségnek számítanak, melyek kellemetlen és zavaró tüneteket okozhatnak. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, az érintettek pulzusa lassabbá válik, székrekedés lép fel, súlyfeleslegük alakul ki, csökken a hidegtűrésük. Pajzsmirigy túlműködés esetén ezek ellenkezője jelentkezik a fokozódó anyagcsere miatt. Mindkét állapot menstruációs zavarokat, meddőséget és vetélést is okozhat, ezért gyakori, amikor teherbeesési gondok miatt derül fény a problémára. Érdemes tudni, hogy ezek mellett több problémája is lehet a pajzsmirigynek: előfordulhatnak benne ciszták, göbök és sajnos nem ritka a szerv rosszindulatú daganata sem.

Pajzsmirigy göbök

A pajzsmirigy göbök a szervben megjelenő kisebb-nagyobb képződmények, csomók, melyek megjelenhetnek magukban, de csoportosan is, sőt, akár pajzsmirigy megnagyobbodással együtt is (göbös strúma). Kialakulásuk fő okai a pajzsmirigy krónikus gyulladásos betegségei, illetve a jódhiány.

A göbök nagysága igen változó, jellemzően az 1 cm-nél nagyobbak további vizsgálatot igényelnek, mivel ekkor felmerülhet a rosszindulatú elváltozás gyanúja. 

Hogy pontosan mi is a teendő a pajzsmirigy göbökkel, az attól függ, milyen típusú göbről van szó, milyen méretű, jár-e hormontermelési zavarral, illetve okoz-e panaszokat. Ezeket figyelembe véve előfordulhat, hogy semmi teendő nincs, csupán figyelemmel kell kísérni, nem mutat-e növekedést. Ha pajzsmirigy alul-vagy túlműködéssel jár, akkor természetesen a hormonzavart gyógyszeresen kezelni kell. Előfordulhat az is, hogy műtéti beavatkozás szükséges (ez lehet a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítása is): erre leginkább göbös strúma, daganat esetén van szükség.

Lehet göb hormontermelési zavar nélkül is

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, ha jó a TSH értékük, akkor nem lehetnek jelen a pajzsmirigyen göbök. Így, ha göbre utaló tüneteket tapasztalnak (pl. nyaki szorító érzés, gombócérzés, nyelési nehézség), ám a laboreredményük jó, elvetik a pajzsmirigy göb fennállásának lehetőséget, így nem is mennek további vizsgálatokra. A göbök jelenlétéről azonban célzott pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal lehet megbizonyosodni, mivel normál TSH mellett is kialakulhatnak. Sőt, ezeknek a göböknek egy része akár rákos is lehet- figyelmeztet dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Éppen ezért figyelmeztetik az orvosok a betegeket, hogy egy negatív laboreredmény még nem garancia arra, hogy minden rendben van a pajzsmiriggyel, a jó diagnózis csakis ultrahang lelet birtokában teljes!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...221