


Információk, érdekességek
Ezért fontosak a probiotikumok a bébiknek
2022. július 13.
A legkisebbeknek is szükségük van jótékony baktériumokra, azaz probiotikumokra. Hogy miért, s hogyan, arról Dr. Csáki Csilla gyermekgyógyász-allergológus beszélt nekünk.
Mi köze a bébik bélflórájának az immunrendszerükhöz?
A baba megszületését követően a kezdetben steril, kórokozómentes bélcsatorna néhány óra leforgása alatt benépesül baktériumokkal. A természetes úton született és anyatejjel táplált csecsemők bélcsatornájában hasznos baktériumtörzsek fognak elszaporodni. A császármetszéssel született ill. tápszerrel táplált babák esetében nagy a veszélye annak, hogy a hasznos baktériumok helyett másfajta, esetleg betegséget okozó törzsek telepednekk meg.
Ezeket a hasznos bélbaktériumokat nevezzük probiotikus baktériumoknak, és az ilyen baktériumokat tartalmazó készítményeket probiotikumnak. Ide tartozó baktériumtörzsek a különféle Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok (tejsavbaktériumok). Jellemző tulajdonságuk, hogy az immunrendszer tanítómestereiként az első élethónapokban szabályozzák a bélfalban levő immunsejtek működését, serkentik az immunrendszer érését.
Hogyan hatnak a probiotikus baktériumok a baba immunrendszerére?
A probiotikus baktériumok szabályozzák a bélcsatorna immunfolyamatait, gátolják az allergiás folyamatok kialakulását. A bifidobaktériumok hiánya a fejlődő immunrendszer egészének olyan zavarait idézheti elő, amely későbbi életkorban hajlamosíthat allergia, cukorbetegség, elhízás, szívbetegségek kialakulására is.
Hogyan biztosíthatók a csecsemő számára a megfelelő jótékony baktériumok?
Leginkább szoptatással, ugyanis az anyatejben bőségesen megtalálhatóak a bifidobaktériumok. Anyatej teljes hiánya esetén megfelelően ellenőrzött, kipróbált probiotikus baktériumtörzset tartalmazó tápszerrel való táplálás javasolható.
Milyen egyéb hatásai vannak a csecsemőkorban adott probiotikumoknak?
Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a probiotikumok hatékonyan képesek a csecsemőkori ekcéma, atópia megelőzésére. Védik a babát a bélcsatornán keresztüli fertőzésekkel szemben is.
Tápanyagok, amivel elősegíthetjük szemünk egészségét
2022. július 06.
Magyarországon évente több mint 6000 fővel nő az új, súlyosan látássérült személyek száma. Ha jobban odafigyelünk táplálkozásunkra szemünk egészségéért is többet tehetnénk!
Tápanyagok, hatóanyagok és a szem egészsége
A lutein és zeaxanthin a karotinoidok csoportjába tartozó természetes színanyagok, amelyek megtalálhatók a szemben is, ám idővel csökken a mennyiségük. Védik a szemet a nap káros sugaraitól (UV-ellen) és csökkentik a szürkehályog, valamint a makuladegeneráció kockázatát.
Fő forrásaik pl. a kukorica, spenót, kelkáposzta, brokkoli, cukkini, borsó, fűszerpaprika, kivi, narancs.
A szürkehályog kockázatát mérsékelheti a C-vitamin is, melyet számos zöldség (pl. zöldpaprika, petrezselyemzöld) és gyümölcs (pl. kivi, fekete ribiszke) tartalmaz.
A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, antioxidáns, amely a makuladegeneráció folyamatát lassíthatja. A szervezetben átalakul A-vitaminná, így segít megelőzni a szemszárazságot és a farkasvakságot. Az A-vitamin és a béta-karotin megfelelő bevitele csökkenti a szemfertőzések kockázatát.
Jó béta-karotin forrás a sárgarépa, sütőtök, spenót, kajszibarack, sárgadinnye;
A vitaminban bővelkedik a máj, tojás, tengeri halak, stb.
A cink, amely a szemben is megtalálható, a májban tárolt A-vitamint segít eljuttatni a retinához. Cinkben gazdag a hús, máj, tojás, hüvelyesek magja.
Az ómega-3-zsírsavak a szervezet számára nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek védenek a szemszárazság ellen. Jó forrásaik a tengeri halak, diófélék, repce– és lenmagolaj, chia mag (aztékzsályamag).
A flavonoidok nagy csoportjába tartozó katechinek a növények másodlagos anyagcseretermékei. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásuk révén csökkenthetik a szürkehályog és makuladegeneráció kockázatát. Megtalálhatók a zöld és fekete teában, vörösborban, csokoládéban, stb.
A tévénézés összefügg az egészségtelen táplálkozással
2022. július 02.
A tévénézéssel töltött idő összefüggésben van a kalóriadús rágcsálnivalók és az egészségtelen üdítőitalok fokozott fogyasztásával – figyelmeztetnek a szakértők egy átfogó tanulmány eredményeire támaszkodva.
A brit Loughborough Egyetem sporttal és egészségüggyel foglalkozó karának (SSEHS) szakemberei az ülő tevékenységek és az ételfogyasztás kapcsolatát vizsgáló 53 tanulmány eredményeit vonták alapos elemzés alá. A kutatók egyértelmű összefüggést találtak a képernyő előtt töltött idő és az egészségtelen ételek fokozott fogyasztása között a gyerekek, a kamaszok és a felnőttek esetében egyaránt.
A tévénézés esetében különösen erős összefüggést fedeztek fel az energiadús sós rágcsálnivalók, cukros üdítőitalok és gyorséttermi harapnivalók megemelkedett, illetve a gyümölcsök és a zöldségek csökkent fogyasztásában.
Ha tévét nézel, nem tudod mit és mennyit eszel
“Nem csupán a televíziónézők vannak kitéve az olyan reklámoknak, amelyek erősen befolyásolhatják az ételválasztásukat, illetve fogyasztásukat, de a képernyő egyfajta figyelemelterelőként is képes működni azáltal, hogy elvonja a figyelmet az aktuálisan fogyasztott ételről, vagy a teltségérzetről, amely túlevést eredményezhet” – mondta Stuart Biddle, az egyetem munkatársa.
“Néhány ember számára a tévénézés közben elfogyasztott mennyiség teszi ki a napi energiabevitel jelentős részét” – idézte a szakembert a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál (http://www.sciencedaily.com). A szakemberek igyekeznek hangsúlyozni a szülők meghatározó szerepét az egészségtelen táplálkozási szokások kialakulásában, mivel a televízió előtti nassolást általában a nagyobbaktól lesik el a gyerekek. A rossz beidegződések kijavítását célzó intézkedéseknek ezért mindkét korcsoportra ki kell terjedniük.
A tévé előtt etetett gyerek egészségtelenül fognak enni
“Amennyiben a szülők a televízió elé ültetik le a gyerekeket valamilyen harapnivalóval, vagy az ebédjükkel, amíg ők a házimunkákkal foglalkoznak, akkor a kicsik idővel automatikusan összekötik a tévénézést az evéssel” – mondta Natalie Pearsen, a tanszék másik kutatója. Mint hozzátette: “Minél több időt ülnek a gyerekek és a kamaszok a képernyő előtt, annál nagyobb valószínűséggel fognak egészségtelen ételeket enni”.
A szeretet fontos az egészség megtartásában
2022. július 02.
A partnerkapcsolatok pozitívan befolyásolhatják az egészséget is. Felmérések szerint akár még friss kapcsolatról van szó, akár hosszú távúról, a partnerrel töltött idő befolyásolhatja az egészségügyi vizsgálati eredményeket, de meghatározhatja az étkezési szokásainkat, a dohányzáshoz való hozzáállásunkat is.
Azoknak a pároknak, aki kiegyensúlyozott kapcsolatban élnek és boldogok, kevésbé vannak egészségügyi panaszaik, illetve hosszabb életűek is. A rossz kapcsolatok vagy társadalmi kötelékek hiánya összefügg a depresszióval, a kognitív hanyatlással és a korai halálozási kockázatot is növeli.
Érintésre fájdalomcsillapítás
Közismert tény, hogy az emberek tudat alatt szinkronizálják párjuk lépéseit, vagy átveszik testtartásukat, beszélgetési stílusukat. A coloradoi, Boulder és a haifai egyetem kutatói tanulmányozták, amikor a heteroszexuális szerelmesek női tagjának fájdalma van, és a férfi megérinti, akkor mindkét fél szívverése és légzése szinkronizálódik, és a fájdalom csökken vagy teljes mértékben megszűnik.
Ez az eredmény is bizonyítja, hogy a létezik az interperszonális szinkronizáció, az emberek minél több időt töltenek együtt, annál nagyobb mértékben tükröződnek fiziológiailag . „Minél empatikusabb a partner,annál erősebb az analgetikus (érzéstelenítő, fájdalomcsillapító) hatás egymás érintésekor – magyarázza Pavel Goldstein professzor, a Colorado Egyetem fájdalomkutató részlegének vezetője.
Szenvedély betegségek
Az Egyesült Királyság Univesity College London (UCL) kutatói kiderítették, hogy ha valaki le akar mondani rossz szokásairól, káros szenvedélyeiről, akkor ebben a partnere nagy segítségére lehet főképp, ha ő maga is hasonló problémákkal küzd.
A dohányzó nők körében végzett vizsgálatok is meglepő eredményeket hoztak. Aki a partnerével együtt kezdte el a cigarettáról való leszokást, azoknak az 50%-ának sikerült, de akinek a partnere nem dohányzó volt, azoknak csupán 17%-a tette le a cigit. Viszont, ha egy olyan partner mellett kezdte el a leszokást, aki tovább dohányzott, tehát nem támogatta, azoknak csupán 8%-ánál volt eredmény.
“A krónikus betegségek és halálozás legfőbb okai a világon az egészségtelen életmód” – mondja Jane Wardle, a Cancer Research UK Health Behavior Research Center igazgatója, az UCL kutatója. “A legnagyobb kockázatot a dohányzás, a túlsúly, a fizikai inaktivitás, a rossz étrend és az alkoholfogyasztás jelenti. A rossz szokások megszüntetése csökkentheti a betegség kockázatát, beleértve a rákot is.”
Fitten és energikusan
Oda kell figyelni a fittségre is, mert a test edzettsége javíthatja a párok egymáshoz való alkalmazkodását. Ezzel kapcsolatban a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health iskola végzett házaspárokon kutatásokat. Felmérte a párok fizikai aktivitását, majd 6 év elteltével megismételte a vizsgálatokat.
Az első tesztnél, ha a feleség megfelelt a fizikai aktivitással kapcsolatos iránymutatásoknak, a férj 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel érte el ugyanazt az aktivitási szintet, mint akiknek a felesége kevésbé volt aktív. Ezzel szemben, ha a férj aktivitása magasabb volt, a feleségek csupán 40 százaléka érte el az aktivitást.
A C-vitamin fogyasztó ereje
2022. június 25.
A fogyókúrák legnagyobb része, igen drasztikus, erős váltás a mindennapokhoz képest, és megterhelő a szervezet számára. Az igazán jó fogyókúra azonban nem csak lekapja rólad a kilókat hanem roborál is!
A fogyókúrák többségében inkább megterhelik a szervezetet, elsősorban a vizet fogyasztják le rólad, és a vitamin szintedet csökkentik. Míg egy másik részük inkább a gyomrot és a beleket lehetetleníti el. A legtökéletesebb fogyókúrák a természetes módszerek, azok az apró lehetőségek, amelyekért szinte semmit sem kell tennünk, maguktól megoldják a súlyproblémáinkat. Az egyik legtökéletesebb fogyókúra, ha csak néhány kg-tól szeretnél megszabadulni a C-vitamin szint növelése. (1-5 kg)
A C vitamin szint a tavaszi, nyári időszakban automatikusan növekszik a nyár terményeitől, a zöldségektől és gyümölcsöktől, a több fénytől jobban is hasznosul. Ekkor nem csak feltöltődhetünk tőle, hanem szinte túl is ehetjük magunkat belőle. A C-vitaminról sajnos súlyos félreértések keringenek a nagyvilágban. Ilyen félreértések, hogy nagy mennyiségben vesekövet okoz, vagy akár életveszélyes is lehet. Természetesen a C vitaminnak nincsenek ilyen drasztikus hatásai.
Ami a vesekő kialakulást illeti, természetesen létrehozhat vesekövet arra érzékeny egyéneknél, olyan személyeknél, akik nem tudják megfelelően bontani az egészség legfontosabb láncszemét, azonban még ekkor is inkább a hosszas, tartós szedést kísérheti ez a mellékhatás, valamint elsősorban a mesterséges szerekre vonatkozik ez az állítás. Ha biztosra akarsz menni, a legtökéletesebb, ha a C -vitamint természetes formában juttatod be, élelmiszerekkel a szervezetedbe. Ahhoz, hogy egy kis ihletet kapj, és rápillants a dolog lényegére cikkünk végére egy napi mintaétrendet mellékeltünk.
A megnövelt C-vitamin szinttel gyakorlatilag fokozod a szervezet regenerálódását, valamint elérheted a kívánt hatást, ez a vitamin ugyanis egyszerűen leégeti rólad a zsírt. A C vitamin felgyorsítja a szervezet ürülési folyamatait, s itt elsősorban a sejtek belső anyagcseréjéről beszélünk, a zsírsejteket egyszerűen felégeti.
Melyek azok a termékek, élelmiszerek, amelyek a legjobban segíthetnek téged a súlytól való megszabadulásban?
- Citrusfélék
- Eper és ribiszke félék
- Zöldlevelű főzelékfélék
- Burgonya és édes burgonya
- Paprika és paradicsom
- Bodza, csipkebogyó termése
- Grapefruit magja
- Cékla
A C-vitamin bevitelt e mellett növelhetjük mesterséges szerek alkalmazásával. Ezeket elsősorban arra az esetre javasoljuk, ha átmenetileg valamilyen meghűlésben, egyéb fertőzéses betegségben szenvedsz, azonban a fogyókúrát is kiegészítheti. Nyáron 500 mg C vitaminnál többet kiegészítésként szedni azonban felesleges túlterhelést jelent a szervezet számára. Ha a fogyókúrás hatást növelnéd, akkor érdemes a C-vitaminos termények növelésével ugyanakkor a vitaminmentes élelmiszerek csökkentésével próbálkoznod, azzal a pozitív felkiáltással, hogy nem fogyasztasz értéktelen élelmiszereket (fagylalt, pékáru, stb.)
A C-vitaminnal kapcsolatosan egyetlen szabálynak kell megfelelned! A C-vitaminnal együtt sosem szabad kalciumos terméket fogyasztanod, mivel ez leköti a vesében a C-vitamint homok, kő formájában csapódik ki. Ez nem csupán a gyógyszertári kalcium pezsgőtablettára vonatkozik, hanem a hozzáadott kalciumot tartalmazó termékekre is, ezekre mindig figyelni kell. PL. 1-1 óra különbséget kell tartani kalciumozott kakaópor, gabonapehely, stb. fogyasztása és vitamin bevétele között! Ha ezt az egyszerű aranyszabályt nem szeged meg a c vitamin nem fordulhat ellened, s minden cseppje hasznosul.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...353637...165