Információk, érdekességek

Ezért fontosak a probiotikumok a bébiknek

2022. július 13.

Fotó: gettyimages.com

A legkisebbeknek is szükségük van jótékony baktériumokra, azaz probiotikumokra. Hogy miért, s hogyan, arról Dr. Csáki Csilla gyermekgyógyász-allergológus beszélt nekünk.

Mi köze a bébik bélflórájának az immunrendszerükhöz?

A baba megszületését követően a kezdetben steril, kórokozómentes bélcsatorna néhány óra leforgása alatt benépesül baktériumokkal. A természetes úton született és anyatejjel táplált csecsemők bélcsatornájában hasznos baktériumtörzsek fognak elszaporodni. A császármetszéssel született ill. tápszerrel táplált babák esetében nagy a veszélye annak, hogy a hasznos baktériumok helyett másfajta, esetleg betegséget okozó törzsek telepednekk meg.

Ezeket a hasznos bélbaktériumokat nevezzük probiotikus baktériumoknak, és az ilyen baktériumokat tartalmazó készítményeket probiotikumnak. Ide tartozó baktériumtörzsek a különféle Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok (tejsavbaktériumok). Jellemző tulajdonságuk, hogy az immunrendszer tanítómestereiként az első élethónapokban szabályozzák a bélfalban levő immunsejtek működését, serkentik az immunrendszer érését.

Hogyan hatnak a probiotikus baktériumok a baba immunrendszerére?

A probiotikus baktériumok szabályozzák a bélcsatorna immunfolyamatait, gátolják az allergiás folyamatok kialakulását. A bifidobaktériumok hiánya a fejlődő immunrendszer egészének olyan zavarait idézheti elő, amely későbbi életkorban hajlamosíthat allergia, cukorbetegség, elhízás, szívbetegségek kialakulására is.

Hogyan biztosíthatók a csecsemő számára a megfelelő jótékony baktériumok?

Leginkább szoptatással, ugyanis az anyatejben bőségesen megtalálhatóak a bifidobaktériumok. Anyatej teljes hiánya esetén megfelelően ellenőrzött, kipróbált probiotikus baktériumtörzset tartalmazó tápszerrel való táplálás javasolható.

Milyen egyéb hatásai vannak a csecsemőkorban adott probiotikumoknak?

Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a probiotikumok hatékonyan képesek a csecsemőkori ekcéma, atópia megelőzésére. Védik a babát a bélcsatornán keresztüli fertőzésekkel szemben is.


Tápanyagok, amivel elősegíthetjük szemünk egészségét

2022. július 06.

A fotó illusztrációk: pixabay.com

Magyarországon évente több mint 6000 fővel nő az új, súlyosan látássérült személyek száma. Ha jobban odafigyelünk táplálkozásunkra szemünk egészségéért is többet tehetnénk!

Tápanyagok, hatóanyagok és a szem egészsége

A lutein és zeaxanthin a karotinoidok csoportjába tartozó természetes színanyagok, amelyek megtalálhatók a szemben is, ám idővel csökken a mennyiségük. Védik a szemet a nap káros sugaraitól (UV-ellen) és csökkentik a szürkehályog, valamint a makuladegeneráció kockázatát.

Fő forrásaik pl. a kukorica, spenót, kelkáposzta, brokkoli, cukkini, borsó, fűszerpaprika, kivi, narancs.

A szürkehályog kockázatát mérsékelheti a C-vitamin is, melyet számos zöldség (pl. zöldpaprika, petrezselyemzöld) és gyümölcs (pl. kivi, fekete ribiszke) tartalmaz.

A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, antioxidáns, amely a makuladegeneráció folyamatát lassíthatja. A szervezetben átalakul A-vitaminná, így segít megelőzni a szemszárazságot és a farkasvakságot. Az A-vitamin és a béta-karotin megfelelő bevitele csökkenti a szemfertőzések kockázatát.

Jó béta-karotin forrás a sárgarépa, sütőtök, spenót, kajszibarack, sárgadinnye;

A vitaminban bővelkedik a máj, tojás, tengeri halak, stb.

A cink, amely a szemben is megtalálható, a májban tárolt A-vitamint segít eljuttatni a retinához. Cinkben gazdag a hús, máj, tojás, hüvelyesek magja.

Az ómega-3-zsírsavak a szervezet számára nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek védenek a szemszárazság ellen. Jó forrásaik a tengeri halak, diófélék, repce– és lenmagolaj, chia mag (aztékzsályamag).

A flavonoidok nagy csoportjába tartozó katechinek a növények másodlagos anyagcseretermékei. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásuk révén csökkenthetik a szürkehályog és makuladegeneráció kockázatát. Megtalálhatók a zöld és fekete teában, vörösborban, csokoládéban, stb.


A tévénézés összefügg az egészségtelen táplálkozással

2022. július 02.

Fotó: 123rf.com

A tévénézéssel töltött idő összefüggésben van a kalóriadús rágcsálnivalók és az egészségtelen üdítőitalok fokozott fogyasztásával – figyelmeztetnek a szakértők egy átfogó tanulmány eredményeire támaszkodva.

A brit Loughborough Egyetem sporttal és egészségüggyel foglalkozó karának (SSEHS) szakemberei az ülő tevékenységek és az ételfogyasztás kapcsolatát vizsgáló 53 tanulmány eredményeit vonták alapos elemzés alá. A kutatók egyértelmű összefüggést találtak a képernyő előtt töltött idő és az egészségtelen ételek fokozott fogyasztása között a gyerekek, a kamaszok és a felnőttek esetében egyaránt.

A tévénézés esetében különösen erős összefüggést fedeztek fel az energiadús sós rágcsálnivalók, cukros üdítőitalok és gyorséttermi harapnivalók megemelkedett, illetve a gyümölcsök és a zöldségek csökkent fogyasztásában.

Ha tévét nézel, nem tudod mit és mennyit eszel

“Nem csupán a televíziónézők vannak kitéve az olyan reklámoknak, amelyek erősen befolyásolhatják az ételválasztásukat, illetve fogyasztásukat, de a képernyő egyfajta figyelemelterelőként is képes működni azáltal, hogy elvonja a figyelmet az aktuálisan fogyasztott ételről, vagy a teltségérzetről, amely túlevést eredményezhet” – mondta Stuart Biddle, az egyetem munkatársa.

“Néhány ember számára a tévénézés közben elfogyasztott mennyiség teszi ki a napi energiabevitel jelentős részét” – idézte a szakembert a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál (http://www.sciencedaily.com). A szakemberek igyekeznek hangsúlyozni a szülők meghatározó szerepét az egészségtelen táplálkozási szokások kialakulásában, mivel a televízió előtti nassolást általában a nagyobbaktól lesik el a gyerekek. A rossz beidegződések kijavítását célzó intézkedéseknek ezért mindkét korcsoportra ki kell terjedniük.

A tévé előtt etetett gyerek egészségtelenül fognak enni

“Amennyiben a szülők a televízió elé ültetik le a gyerekeket valamilyen harapnivalóval, vagy az ebédjükkel, amíg ők a házimunkákkal foglalkoznak, akkor a kicsik idővel automatikusan összekötik a tévénézést az evéssel” – mondta Natalie Pearsen, a tanszék másik kutatója. Mint hozzátette: “Minél több időt ülnek a gyerekek és a kamaszok a képernyő előtt, annál nagyobb valószínűséggel fognak egészségtelen ételeket enni”.


A szeretet fontos az egészség megtartásában

2022. július 02.

A partnerkapcsolatok pozitívan befolyásolhatják az egészséget is. Felmérések szerint akár még friss kapcsolatról van szó, akár hosszú távúról, a partnerrel töltött idő befolyásolhatja az egészségügyi vizsgálati eredményeket, de meghatározhatja az étkezési szokásainkat, a dohányzáshoz való hozzáállásunkat is.

A fotó illusztráció: pixabay.comAzoknak a pároknak, aki kiegyensúlyozott kapcsolatban élnek és boldogok, kevésbé vannak egészségügyi panaszaik, illetve hosszabb életűek is. A rossz kapcsolatok vagy társadalmi kötelékek hiánya összefügg a depresszióval, a kognitív hanyatlással és a korai halálozási kockázatot is növeli.

Érintésre fájdalomcsillapítás

Közismert tény, hogy az emberek tudat alatt szinkronizálják párjuk lépéseit, vagy átveszik testtartásukat, beszélgetési stílusukat. A coloradoi, Boulder és a haifai egyetem kutatói tanulmányozták, amikor a heteroszexuális szerelmesek női tagjának fájdalma van, és a férfi megérinti, akkor mindkét fél szívverése és légzése szinkronizálódik, és a fájdalom csökken vagy teljes mértékben megszűnik.  

Ez az eredmény is bizonyítja, hogy a létezik az interperszonális szinkronizáció, az emberek minél több időt töltenek együtt, annál nagyobb mértékben tükröződnek fiziológiailag . „Minél empatikusabb a partner,annál erősebb az analgetikus (érzéstelenítő, fájdalomcsillapító) hatás egymás érintésekor – magyarázza Pavel Goldstein professzor, a Colorado Egyetem fájdalomkutató részlegének vezetője.

Szenvedély betegségek

Az Egyesült Királyság Univesity College London (UCL) kutatói kiderítették, hogy ha valaki le akar mondani rossz szokásairól, káros szenvedélyeiről, akkor ebben a partnere nagy segítségére lehet főképp, ha ő maga is hasonló problémákkal küzd.

A dohányzó nők körében végzett vizsgálatok is meglepő eredményeket hoztak. Aki a partnerével együtt kezdte el a cigarettáról való leszokást, azoknak az 50%-ának sikerült, de akinek a partnere nem dohányzó volt, azoknak csupán 17%-a tette le a cigit. Viszont, ha egy olyan partner mellett kezdte el a leszokást, aki tovább dohányzott, tehát nem támogatta, azoknak csupán 8%-ánál volt eredmény. 

“A krónikus betegségek és halálozás legfőbb okai a világon az egészségtelen életmód” – mondja Jane Wardle, a Cancer Research UK Health Behavior Research Center igazgatója, az UCL kutatója. “A legnagyobb kockázatot a dohányzás, a túlsúly, a fizikai inaktivitás, a rossz étrend és az alkoholfogyasztás jelenti. A rossz szokások megszüntetése csökkentheti a betegség kockázatát, beleértve a rákot is.”

Fitten és energikusan

Oda kell figyelni a fittségre is, mert a test edzettsége javíthatja a párok egymáshoz való alkalmazkodását. Ezzel kapcsolatban a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health iskola végzett házaspárokon kutatásokat. Felmérte a párok fizikai aktivitását, majd 6 év elteltével megismételte a vizsgálatokat.

Az első tesztnél, ha a feleség megfelelt a fizikai aktivitással kapcsolatos iránymutatásoknak, a férj 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel érte el ugyanazt az aktivitási szintet, mint akiknek a felesége kevésbé volt aktív. Ezzel szemben, ha a férj aktivitása magasabb volt, a feleségek csupán 40 százaléka érte el az aktivitást.


A C-vitamin fogyasztó ereje

2022. június 25.

A fogyókúrák legnagyobb része, igen drasztikus, erős váltás a mindennapokhoz képest, és megterhelő a szervezet számára. Az igazán jó fogyókúra azonban nem csak lekapja rólad a kilókat hanem roborál is!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A fogyókúrák többségében inkább megterhelik a szervezetet, elsősorban a vizet fogyasztják le rólad, és a vitamin szintedet csökkentik. Míg egy másik részük inkább a gyomrot és a beleket lehetetleníti el. A legtökéletesebb fogyókúrák a természetes módszerek, azok az apró lehetőségek, amelyekért szinte semmit sem kell tennünk, maguktól megoldják a súlyproblémáinkat. Az egyik legtökéletesebb fogyókúra, ha csak néhány kg-tól szeretnél megszabadulni a C-vitamin szint növelése. (1-5 kg)

A C vitamin szint a tavaszi, nyári időszakban automatikusan növekszik a nyár terményeitől, a zöldségektől és gyümölcsöktől, a több fénytől jobban is hasznosul. Ekkor nem csak feltöltődhetünk tőle, hanem szinte túl is ehetjük magunkat belőle. A C-vitaminról sajnos súlyos félreértések keringenek a nagyvilágban. Ilyen félreértések, hogy nagy mennyiségben vesekövet okoz, vagy akár életveszélyes is lehet. Természetesen a C vitaminnak nincsenek ilyen drasztikus hatásai.

Ami a vesekő kialakulást illeti, természetesen létrehozhat vesekövet arra érzékeny egyéneknél, olyan személyeknél, akik nem tudják megfelelően bontani az egészség legfontosabb láncszemét, azonban még ekkor is inkább a hosszas, tartós szedést kísérheti ez a mellékhatás, valamint elsősorban a mesterséges szerekre vonatkozik ez az állítás. Ha biztosra akarsz menni, a legtökéletesebb, ha a C -vitamint természetes formában juttatod be, élelmiszerekkel a szervezetedbe. Ahhoz, hogy egy kis ihletet kapj, és rápillants a dolog lényegére cikkünk végére egy napi mintaétrendet mellékeltünk.

A megnövelt C-vitamin szinttel gyakorlatilag fokozod a szervezet regenerálódását, valamint elérheted a kívánt hatást, ez a vitamin ugyanis egyszerűen leégeti rólad a zsírt. A C vitamin felgyorsítja a szervezet ürülési folyamatait, s itt elsősorban a sejtek belső anyagcseréjéről beszélünk, a zsírsejteket egyszerűen felégeti.

Melyek azok a termékek, élelmiszerek, amelyek a legjobban segíthetnek téged a súlytól való megszabadulásban?

  • Citrusfélék
  • Eper és ribiszke félék
  • Zöldlevelű főzelékfélék
  • Burgonya és édes burgonya
  • Paprika és paradicsom
  • Bodza, csipkebogyó termése
  • Grapefruit magja
  • Cékla

A C-vitamin bevitelt e mellett növelhetjük mesterséges szerek alkalmazásával. Ezeket elsősorban arra az esetre javasoljuk, ha átmenetileg valamilyen meghűlésben, egyéb fertőzéses betegségben szenvedsz, azonban a fogyókúrát is kiegészítheti. Nyáron 500 mg C vitaminnál többet kiegészítésként szedni azonban felesleges túlterhelést jelent a szervezet számára. Ha a fogyókúrás hatást növelnéd, akkor érdemes a C-vitaminos termények növelésével ugyanakkor a vitaminmentes élelmiszerek csökkentésével próbálkoznod, azzal a pozitív felkiáltással, hogy nem fogyasztasz értéktelen élelmiszereket (fagylalt, pékáru, stb.)

A C-vitaminnal kapcsolatosan egyetlen szabálynak kell megfelelned! A C-vitaminnal együtt sosem szabad kalciumos terméket fogyasztanod, mivel ez leköti a vesében a C-vitamint homok, kő formájában csapódik ki. Ez nem csupán a gyógyszertári kalcium pezsgőtablettára vonatkozik, hanem a hozzáadott kalciumot tartalmazó termékekre is, ezekre mindig figyelni kell. PL. 1-1 óra különbséget kell tartani kalciumozott kakaópor, gabonapehely, stb. fogyasztása és vitamin bevétele között! Ha ezt az egyszerű aranyszabályt nem szeged meg a c vitamin nem fordulhat ellened, s minden cseppje hasznosul.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...353637...165