Információk, érdekességek

Gyógyulj a telihold erejével!

2023. február 10.

A telihold napja és az azt övező néhány nap sokak számára nehéz időszak: sokan nehezen alszanak ilyenkor, érzékenyebbek, feszültebbek, a legkisebb problémát is óriásinak látják. Emiatt gyakoribbak a veszekedések, a balesetek és az erőszakos események is ilyenkor. Mint minden érmének, természetesen ennek a jelenségnek is két oldala van. Felhasználhatjuk a telihold pozitív hatásait is, és igyekezhetünk mérsékelni a negatívakat. Hogyan? Ötletek és teendők a telihold időszakára!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Kutatások és statisztikák is alátámasztják, hogy a Hold jóval több egyszerű égitestnél, valóban hatást gyakorol az emberi életre, kicsit hasonlóan a tengerek vízszintjét befolyásoló árapályhoz. A Hold különböző fázisai más-más tevékenységekre alkalmasak érzelmi, mentális és egészségügyi szinten egyaránt. A Hold különböző folyamatokat támogat, amikor fogy, és amikor dagad – ez érvényesül a kertészkedés, a növények gondozása, de az egészségügy területén is. A Telihold ezen belül is egy különleges minőséget jelent, érdemes kihasználni az erejét a gyógyuláshoz, terveink megvalósításához, régóta halogatott ügyek befejezéséhez is. Mivel egy erős energiáról van szó, törekedhetünk arra is, hogy a negatív hatásait mérsékeljük.

Mire nem alkalmas a telihold időszaka?

Érzelmileg:
A telihold szinte felnagyítja a nehézségeket, a problémákat –  ezért próbálj meg nem bepánikolni, hanem külső szemlélő maradni, kívülről megfigyelni önmagadat és a helyzetet, amelyek ma nehézséget okoznak. Kiváló alkalom viszont arra, hogy önmagaddal és másokkal szemben is gyakorold a toleranciát, az elfogadást – lehet, hogy az idegesítő kollégád vagy partnered is nehezebb napokat él meg telihold idején. Miért is ne lehetnél kicsit elnézőbb és megengedőbb?

Egészségügyileg:
Ne most kezdj fogyókúrába, böjtbe – a telihold időszakában ugyanis a szervezetünk is a raktározásra, megtartásra áll be, valamint a tápanyagok beépítésére. A tisztító, méregtelenítő eljárások ilyenkor kevésbé vezetnek eredményre, de vigyázz! Ne ess át a ló túlsó oldalára sem, mondván, akkor szabad dőzsölni, mert a szervezet a számára káros anyagokat is nehezebben üríti ki. Inkább válassz egészségesebb fogásokat, és légy mértéktartó az asztalnál!

Nem érdemes ilyenkorra időzíteni a műtéteket és a kozmetikai beavatkozásokat sem, mivel nagyobb a vérzés mennyisége és a sebek keletkezésének esélye.

Szellemi, mentális szinten:
Ne most hozz fontos döntéseket – az érzelmi instabilitás, ami ilyenkor jellemző ránk, nem kedvez a letisztult gondolkodást, céltudatosságot és hideg logikát igénylő folyamatoknak.

Ne ma vágj bele új projektekbe, ez majd Újholdkor lesz szerencsés. Ne ma akarj új életet kezdeni!


Magnézium az izomgörcsök, a magas vérnyomás ellen

2023. január 16.

Ha nehezen koncentrál, izomgörcsöket tapasztal, vagy magas vérnyomással küzd, előfordulhat, hogy a szakorvosi kezelésen túl a magnézium bevitel is segíthet. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája a magnézium és a vérnyomás összefüggéseire hívta fel a figyelmet.

Fotó: gettyimages.comA hiány okai, tünetei

A magnézium az emberi szervezet minden sejtjében fellelhető ásványi anyag. Nélkülözhetetlen számos életfontosságú enzim működéséhez, izom összehúzódáshoz, idegi működéshez, és az erős csontozat fenntartásához. A szervezet magnéziumtartalmának közel fele a csontok felépítésében vesz részt, ahol kalciummal és foszforral alkot vegyületet. Szükség van magnéziumra azizmok működéséhez, valamint az egészséges idegi és szívműködéshez. A magnézium szívre gyakoroltpozitív hatásain túl, több vizsgálatszerint is képes csökkenteni a magas vérnyomást.  Elsősorban hypertoniáskrízis, preeclampia, eclampsia kezelésében használatos.

Hiánya – amely az idősödéssel, a környezetünk ártalmai, a stresszhelyzetek,a nem megfelelő táplálkozás és a kevés mozgással járó életmódkövetkezményeként egyre jelentősebbé válhat – éppen ezért negatív hatással lehet a szervezetre.

A magnéziumhiány okai:
– fokozott fizikai igénybevétel,
– terhesség és szoptatás idején növekedett szükséglet,
– egyoldalú, hiányos táplálkozás (diéta, fogyókúra),
– emésztési, felszívódási zavarok (bélbetegségek),
– fokozott magnéziumvesztés (hasmenés, égési sérülés, egyesvizelethajtók szedése),
– bizonyos speciális gyógyszeres kezelés (egyes antibiotikumok,immunszupresszív készítmények, kemoterápiás gyógyszerek).

A magnéziumhiány okozhat többek közt idegrendszeri tüneteket (koncentrálóképesség zavara), izomremegést, izomgörcsöket (például éjszakai lábikragörcs). Magnéziumpótlás szükséges lehet infúzió formájában szívblokk és súlyos vesebetegség esetén, valamint toxaemia kezelésére a szülést megelőző 2 órában.

Ártalmas is lehet

Fontos tudni, hogy a túl sok magnézium ártalmas is lehet. Csak fokozott odafigyeléssel adható mérsékelten súlyos veseelégtelenségben, myastheniagravis, légzőrendszeri betegség esetén. Az alkalmazás során a hypermagnesia elkerülése érdekében a betegetmonitorozni kell: vérnyomás, plazma magnézium szint (1,6–2,6 mEq/litervagy 0,8–1,2 mmol/liter), egyéb elektrolit koncentrációk, szívműködés(EKG), mély ínreflexek, veseműködés (vizeletürítés legalább100 ml/4 óra), légzésfrekvencia tekintetében. Különösen olyan esetekben igaz ez, amikor nem az alacsony magnéziumszint megszüntetése az indikáció. Hangsúlyozni kell, hogy a magnéziumszint vérvizsgálattal meghatározható, és csak hiány esetén javasolt a pótlás – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája.


Vitaminból is fő a mértékletesség

2023. január 12.

Fotó: 123rf.com

A megfázástól, influenzától tartva sokan kezdenek el különféle készítményeket vásárolni, ám ha nem figyelnek a sokszor azonos összetevőkre, túladagolás is lehet a vége – hívja fel a figyelmet dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze.

Ha fáradtnak, kimerültnek, betegesnek érezzük magunkat, érdemes elgondolkodnunk a vitaminpótlás lehetőségén. A multivitaminok minden vitaminból, ásványi anyagból és nyomelemből tartalmazzák az ajánlott mennyiséget, vannak olyan készítmények, amelyeket életkorunk, egészségi állapotunk, nemünk, életmódunk alapján állítanak össze. Ha ilyet választunk, biztosan kivédhetjük a túladagolást – mondja dr. Hankó Balázs, leszögezve, hogy nagyon fontos a rendszeresség. Ezek a készítmények ugyanis csak akkor fejtik ki jótékony hatásukat, ha huzamosabb ideig, legalább egy szezonon keresztül szedjük őket.

A C- és D-vitaminnal sem árt vigyázni

Önállóan leginkább a C- és a D-vitamint szokták szedni, főként azért, mert erősítik az immunrendszert. Előbbi ráadásul kiváló antioxidáns, és mivel vízben oldódik, nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség ugyanis távozik a vizelettel. A túl sok C-vitamin ugyanakkor megterhelést jelent azoknak, akik veseproblémákkal küzdenek. Ezért nekik különösen fontos odafigyelni arra, hogy a megfázásos időszakban szedett egyéb készítmények, például a láz-, fájdalomcsökkentőt és köptetőt is tartalmazó, komplex szerek milyen dózisban tartalmaznak C-vitamint.

A D-vitamin ugyan zsírban oldódik, de a napsütés nélkülözése miatt mégsem árt azt télen rendszeresen pótolni. A D-vitamint a csecsemők és kisgyermekek olajos csepp formájában kaphatják meg, míg a nagyobb gyermekek és a felnőttek tablettát is szedhetnek. Nem mindig szükséges a napi alkalmazás, sőt nagyobb dózisok esetében heti bevitel ajánlott. Jó, ha tudjuk, hogy a D-vitamin segíti a magnézium felszívódását, így nem alkalmazható együtt a magnéziumtartalmú savlekötőkkel, míg más savlekötők gátolják a hasznosulását.

Kismamáknak kevesebb A-vitamin és több folsav szükséges

Az A-, E- és K-vitamint is el tudja tárolni a szervezetünk, vagyis ha nem figyelünk, könnyen túladagolhatjuk őket. Ezért ha változatosan étkezünk, nem feltétlenül kell naponta gondoskodnunk a pótlásukról. A kismamáknak kifejezetten ügyelniük kell arra, hogy kevesebb A-vitamint vigyenek be, mert árthatnak a magzatnak. A megfelelő folsavbevitelre pedig kifejezetten figyelniük kell, ideális esetben már a gyermekvállalás előtt.


10 élelmiszertípus, ami alapvető az egészséghez

2023. január 02.

Amerikai adatok szerint a halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2. típusú diabétesz okozzák. Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint az adatok ismeretében könnyű belátni, milyen óriási szerepe van a betegségek kialakulásában a táplálkozásnak.

Fotók: pixabay.comAz étkezés szerepe megkérdőjelezhetetlen

A JAMA című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint étkezési szokásaink jelentős hatással vannak a kardiometabolikus egészségünkre. A bostoni Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy kutató azt bizonyították, hogy ha a táplálkozás egyes faktorai nem megfelelőek, jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség valószínűsége.

A metabolikus szindróma (amelyet ma már kiterjesztve kardiometabolikus kockázatnak is neveznek) civilizációs népbetegség – genetikai hajlam, helytelen életmód és táplálkozás hatására tünetszegényen, lappangva kialakuló anyagcserezavar -, amely szív- és érrendszeri elváltozásokat okoz és korai kardiovaszkuláris halálozással jár.

Íme, a 10 legfontosabb élelmiszertípus

A kutatók a tanulmányukban abból indultak ki, hogy 2012-ben az Egyesült Államokban 702.308 halálozás következett be kardiometabolikus okok miatt. A szakemberek számításai szerint ezek közül 318.656 haláleset (45,4%) valamely táplálkozási hiba hosszútávú következményére vezethető vissza. Melyek azok a táplálkozási elemek, amelyekre mindenképpen figyelnünk kell?

1. zöldségek,
2. gyümölcsök,
3. diófélék, olajos magvak,
4. teljes kiőrlésű gabonák,
5. zsírszegény húsféleségek,
6. feldolgozott élelmiszerek,
7. cukros üdítők,
8. telítetlen zsírsavakban gazdag ételek,
9. omega-3 zsírsav tartalmú élelmiszerek,
10. só.

Az egyikből többet, a másikból kevesebbet

A felsorolásból nyilvánvalóan látszik, hogy egyes élelmiszertípusokból többet, másokból kevesebbet kellene fogyasztani az egészség fenntartásához, a betegségek elkerüléséhez. Ennek fényében a kardiometabolikus eredetű halálozások okai tehát
– a túl kevés a többszörösen telítetlen zsírsav, olajos mag, zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és omega-3 tartalmú élelmiszer fogyasztása;
– és a túl sok feldolgozott élelmiszer, zsíros, vörös hús, só és cukros üdítő „habzsolása”.


Természetes téli immunvédelem

2022. december 20.

Fotók: pixabay.com

A kórokozók elűzésének egyik fontos eszköze a szervezet dinamizálása és immunvédelme. A fertőzésekkel, káros hatásokkal szembeni immunitást azoknak a táplálékoknak a fogyasztása is elősegítheti, amelyek fokozzák a fehérvérsejtek és az antitestek képződését a szervezetben. Kiemeltük a téli menü dinamizáló „szuperélelmiszereit”.

Brokkoli

Az immunitás karbantartója
A káposztafélék családjába tartozó brokkoli többek között nagy menynyiségben tartalmaz egy glükozinolát nevű anyagot, amely az emésztés közben átalakul. Ez a vegyület rák meg – előző hatásáról is ismert: gátolja a daganatos sejtek szaporodását. A brokkoli emellett C-vitaminban az egyik leggazdagabb zöldség.

Hogyan profitáljunk belőle a legjobban?
• Minél frissebb brokkolit vásároljunk, amely élénk zöld színű, kemény tapintású, rózsái szárazak, ropogósak, egységes zöld színűek, sárga foltoktól mentesek. Mielőbb fogyasszuk el, lehetőleg nyersen, pl. salátában, hogy maximálisan megmaradjanak a tápanyagai.
• Ha egy ételfajtához szükséges főzni, csak rövid ideig főzzük vagy pároljuk (amíg ropogós marad), hogy ne pusztítsuk el a glükozinolát átalakulását lehető tevő enzimet.

Ajánlott mennyiség
Hetente legalább egyszer fogyasszunk belőle. Váltogatni lehet más keresztesvirágúakkal, káposztával, kelbimbóval…

Gránátalmalé

Antioxidánsokban gazdag
A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így leginkább polifenolokat: ellagicsavat, tannint, kvercetineket és antociánokat.

A gránátalmalé koncentráltan tartalmazza ezeket az antioxidáns hatóanyagokat, amelyek gátolják a vírusos fertőzések kialakulását (antimikrobiális hatás). Emellett rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Hogyan profitáljunk belőle a legjobban?
• Fogyasszunk rendszeresen 100%-os gránátalmalét hozzáadott cukor nélkül. Ha a savasságát csökkenteni kívánjuk, kevés vízzel keverjük.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...293031...165