Információk, érdekességek

Öko konferencia és élménynap Krisna-völgyben

2024. május 04.

Megvalósítható a jelenlegi tömegtársadalomban a fenntarthatóság, és ha igen, milyen formában? Ha megmaradnak a nagyvárosok és megmarad a tömegtársadalom, létrehozhatók-e ezen belül fenntartható kisközösségek? A modern, individuális ember képes-e kisközösségben élni, és egyáltalán fenn tudja-e tartani a közösségi létezést? Melyik a fenntarthatóbb: 3 darab 3 milliós nagyváros, vagy 3000 darab 3 ezer lakosú?  

Az Öko-völgy Alapítvány 2024. május 16-án ilyen és hasonló témák köré szervez nagyszabású konferenciát a somogyvámosi Krisna-völgyben. Az Öko Odüsszeia: Kalandozások a fenntarthatóság útvesztőjében című konferencia egyedülálló lehetőséget kínál mindazoknak, akik érdeklődnek a jövőnk és a bolygónk jólétének megőrzése iránt, és nem utolsó sorban érdekli őket saját, egyéni életük biztonsága.

Konferencia és élménynap

Május 16-án három izgalmas panelbeszélgetés nyitja meg az eszmecsere kapuit a fenntarthatóság aktuális kérdései körül. A dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alatt szervezett szakmai fórumot neves szakértők és gondolkodók gazdagítják hozzászólásaikkal, s járulnak hozzá a működőképes jövőről szóló koncepció kialakításához.

Ám nem csupán az elmélet, a gyakorlat is előtérbe kerül a szakmai nap keretében, hiszen a résztvevők a kerekasztal beszélgetések és az állófogadás után körbejárhatják Krisna-völgyet, megismerhetik fenntarthatósági projektjeit és az e területeken elért kiemelkedő eredményeket.

Szakmai vezetéssel látogathatják végig a tehénvédelmi központot, az ökrös malmot, a biokertészetet, a saját textilt előállító kézműves műhelyt, az árammentes lakóövezetet, a hagyományos indiai szentélyt és az öko iskolát – így igazi élménynapban lehet része minden kedves látogatónak.

Neves előadók, izgalmas témafelvetések

A rendezvényen Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének volt elnöke videóüzenetben szólal meg a konferencia témájáról.

Kerekasztal: A fenntartható társadalom kihívásai
A panel résztvevői között olyan neves személyiségek szerepelnek, mint Pogátsa Zoltán és Hetesi Zsolt. Az izgalmas párbeszédek során megválaszolják a “fenntartható társadalom” fogalmának kérdéseit, feltárják a degrowth irányzat és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok összhangját, valamint együtt kutatják az erkölcsi, társadalmi, környezeti és gazdasági szükségszerűségek egyensúlyát.



Kerekasztal: Globális kihívások és változó rendszerek
Gelencsér András, Zlinszky János és Köves Alexandra a második panel résztvevői, akik mélyrehatóan vizsgálják a globális rendszerek összeomlásának elkerülhetetlenségét, a kapitalizmus újragondolásának szükségességét, valamint az oktatási rendszerek szerepét a fenntarthatóság tekintetében.

Kerekasztal: Közösségépítés és spiritualitás a fenntarthatóság jegyében
A harmadik panel résztvevői, Csong An Szunim, Farkas Judit és Radha Krisna Dasa, a közösségek építésére összpontosítanak, a hagyományos és modern eszmék ötvözésére, valamint a spiritualitás és a fenntarthatóság kapcsolatára.

Regisztrálj most!

Az esemény ingyenes, ám regisztrációhoz kötött, a konferenciára május 6-ig tudsz regisztrálni ITT. Vegyél részt egy izgalmas utazáson, ahol együtt alakíthatjuk a jövőnket. Keressük meg együtt a fenntarthatóság útvesztőjéből kivezető utat!

 

forrás: Harmonet.hu