Információk, érdekességek

A bőr megvastagodása, a hiperkeratosis több betegség tünete lehet

2024. április 19.

Bőrkeményedés, szemölcs, ekcéma, pikkelysömör? A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal és többféle megjelenése formája ismert. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett. 


Fotó: 123rf.comA bőr megvastagodását több bőrbetegség is okozhatja

Hiperkeratosis alatt az elszarusodó hám szarurétegének a megvastagodását értjük, vagyis azt, amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik szaru. A szarunak a keratin nevű összetevője az, ami ilyen esetben nagyobb tömegben jelenik meg a bőr felhámjában.

A hiperkeratosisnak két fő formája különböztethető meg.
Nyomás okozta hiperkeratosis: a túlzott nyomás, állandó vagy ismételt mechanikai hatásnak, a gyulladás vagy a bőr irritációja következtében alakul ki. Ez akkor történik, amikor a bőr extra réteg keratint kezd el termelni, hogy megvédje a károsodástól önmagát. Ilyen esetben észlelhető a bőrkeményedés – hétköznapi nyelven tyúkszem, a bőrkérgesedés.
Nem nyomás okozta hiperkeratosis: nincs külső irritáció, a szakértők ezt a jelenséget egyrészt a genetikának, másrészt a fertőzéseknek tudják be. Ennek eredménye öröklődő elszarusodási zavarokhoz tartozó betegségek, illetve fertőzéses eredetű a HPV okozta szemölcs. 

A hiperkeratosis megjelenhet számos bőgyógyászati kórképben, például az ekcémában, pikkelysömörben, a különböző szemölcsök formájában, valamint fénykárosodás egyes bőrtüneteire is jellemző lehet a szaruréteg megvastagodása (actinikus keratosis). Ezen kívül természetesen még számos bőrbetegségben előfordulhat hiperkeratosis tünetként, amelynek azonosítása azonban bőrgyógyász feladata.  

Hogyan kezelhető a hiperkeratosis?

  • Bármilyen változás tapasztalható a bőrön, azt mindenképpen érdemes bőrgyógyásznak megmutatni. A hiperkeratosis csak néhány formájánál jelentkezik fájdalom, így bizonyos bőrkeményedéseknél, szemölcsöknél, de ennek hiányában is fontos a bőrgyógyászati vizsgálat – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus.
  • A kezelésről a diagnózis ismeretében lehet dönteni, tudnunk kell, pontosan mi áll a bőr megvastagodása mögött. Ha a bőrképlet olyan helyen van, ami zavarja a pácienst, esetleg fáj, kipirosodik, vagy esztétikailag zavaró, számos módszer közül választhatunk az eltávolításnál. Típustól függően szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása egyaránt. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.  Ha a képletnél felmerül a rákos elváltozás gyanúja, szükséges lehet biopszia végzése, vagyis egy olyan mintavétel, amely során szövettani elemzés történik. 

Szavazások

Önt megviseli az óraátállítás?

Aktív: 2024. március 24. - 2024. április 21.

Nem szokott megviselni.
Pár nap kell az átállásra.
Hetekig kinlódok az átálással.
Szinte észre sem veszem.


szavazatok száma: 141
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Richter Anna díj: Riadót fújtak a fiatalok mentális és fizikai jóllétéért tenni vágyó győztesek

2024. április 19.

A beérkezett többszáz pályázat nagyrésze az egyre rosszabb fizikai és mentális állapotban levő  fiatalokat helyezte fókuszba, így érthető, hogy a 15 döntős csapat projektjei közül is több nekik szóló  prevenciót, edukációt és a problémáikra adott megoldási javaslatokat tartalmaz.

Az egyedülálló és  egyre népszerűbb Richter Anna Díj díjátadó gáláján minden értelemben taroltak a fiatalok: mind a 6  győztes projekt célközönsége az ő korosztályuk, és a közönségdíjat is a Junior kategória egyik  diákcsapata nyerte. Az ünnepélyes gálán hat csapat ünnepelhette, hogy álmuk valóra vált. Az alapító  Richter Gedeon Nyrt.-nek kiemelkedően fontosak az egészségügyben, oktatásban és  gyógyszerészetben dolgozók, valamint a jövő generációja. A Richter Anna Díj őket, különösen az ezeken  a területeken dolgozó nőket kívánja elismerni, és támogatni ötleteik megvalósításában. 

Több mint tízezer szavazó vett részt a Richter Anna Díj közönségszavazásán és döntött a közönségdíj  sorsáról. A Richter összesen 24 millió forinttal támogatja a hat nyertes csapatot, mely összeget a  díjazottak a pályázataikban kidolgozott innovatív projektek megvalósítására fordítanak. A Richter Anna  Díj hattagú zsűrije kategóriánként egy-egy nyertest hirdetett.

Az ünnepi esemény Beke Zsuzsa, a  Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetőjének köszöntő szavaival vette kezdetét, aki elsőként  méltatta a döntőbe jutott csapatokat: „Szeretnék gratulálni mind a 15 csapatnak, akik bekerültek a  döntőbe, valamint köszönetet mondani annak a többszáz elhivatott pályázónak, akik aktívan kívánnak  részt venni a mindannyiunk jóllétéért folytatott munkában. Bár a díj keretein belül hat csapatot tudunk támogatni abban, hogy megvalósítsák projektjüket, de bízom benne, hogy az az innovatív gondolkodás,  a jobbító szándék, amiről minden pályázó tanúbizonyságot adott a pályázati kereteken kívül is nagy  hatással lesz majd a mindennapi működésre. Kívánom, hogy a Richter Anna Díjjal vagy más forrásokból  az összes megálmodott terv váljon valóra!” 

Szülőklub podcast sorozat az evészavarokról, önsértésről, függőségről, bántalmazásról 

A pszichiátriai gondokkal küzdő gyermekek és fiatalok gondozása, szoros utánkövetése intézményi  keretek között nem valósítható meg. A kórházból hazatérve azonban a gyermek és a szülők számára is  elengedhetetlen lenne a hosszútávú támogatás, amely az élhetőbb hétköznapok, egy boldogabb  jövőkép felé emeli a családot. Az Egészséges Lelkű Ifjúságért- Pro Juventa Alapítvány komplex,  hosszútávú, rendszerszemléletű és művészetterápiás hangsúlyú kezelési programot kínál krónikus,  súlyos mentális problémákkal élő gyermekeknek, kamaszoknak és családjaiknak 12 hónapon keresztül.

Az alapítvány Lotilko Programjának köszönhető ingyenes szülőklubjai pedig igen nagy népszerűségnek  örvendnek már 8 éve. A csapat által szervezett hiánypótló tematikus előadásokat szülők és  szakemberek egyaránt látogatják. Rúzsa Magdi, Máté Péter-díjas énekesnő, zsűritag méltatta az  egészségügyi kategóriában díjazott csapatot: „Azzal, hogy ez a profi szakemberekből álló, elhivatott  csapat 10 részes szülőklub podcast sorozatot fog készíteni, végre sok olyan kihívásokkal küzdő családot  támogathat, akikhez személyesen eddig nem tudtak eljutni. A témák, amiket feldolgoznak majd, kezdve  a családon belüli bántalmazástól, az evészavarokig, az önbántás, a függőségek, mind-mind tömegeket  érintő, súlyos problémák, örülök, hogy a Richter Anna Díj támogatásával több segítséget kapnak az  érintettek.”


Nem csak a fűtött szoba, betegség miatt is kipirosodhat az arc

2024. április 18.

Sokszor egyértelmű oka van annak, ha kipirulunk: zavarba jövünk, valami csípőset, forrót eszünk, esetleg a hidegből belépünk egy meleg szobába. Ugyanakkor dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint betegség is okozhatja az arc pirosságát, amit a diagnózistól függően lehet kezelni. 

Fotó: gettyimages.comIlyen okai lehetnek az arc pirosságának

Az arc kipirosodásának közvetlen oka, hogy a bőr alatti apró vérerek kitágulnak és megtelnek vérrel, ami kívülről rózsaszínnek vagy pirosnak látszik. Az arcon azért olyan feltűnő ez a jelenség, mert ott a vékony bőrhöz nagyon közel futnak az erek. A bőrszínváltozás mellett a kipirosodás melegségérzéssel is járhat. Bár az esetek többségében ártalmatlan okok állnak a háttérben, ha a kipirulás túl gyakran fordul elő, vagy nem múlik el teljesen, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. 

Íme, a leggyakoribb okok:

Pirulás
Ha idegesek vagyunk vagy zavarban érezzük magunkat egy helyzetben, a testünk olyan hormonokat termel, mint az adrenalin, amelyek átmenetileg kitágítják az ereket, tehát a bőr kipirosodik. Akiket zavar az elpirulásuk, gyakran emiatt szoronganak tovább, ami viszont fenntartja vagy fokozza a pirulást.

Meleg
Amikor a szervezet túl meleget érzékel – például intenzív fizikai munka hatására, vagy amikor a hidegből egy meleg helyiségbe lépünk -, kísérletet tesz arra, hogy lehűtse magát. Ezért kitágítja az ereket, ami pirosságot eredményez. Ilyenkor érdemes mélyeket lélegezni és vizet inni. Ha azonban a pirosság mellett kimerültség, nehézlégzés, zavartság is jelentkezik, akkor segítséget kell kérni, mert nyáron például a hőguta, és minden évszakban a szívbetegség is okozhat ilyen tüneteket. 

Alkohol
Az alkohol felviszi a vérnyomást, ami tágulásra készteti az ereket – innen is eredhet a pirosság. Rendszeres alkoholfogyasztás esetén a pirosság tartóssá is válhat.

Gyógyszerek
Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a kipirulás, ilyenek főként egyes antibiotikumok, nitrátok, hormonrendszerre ható gyógyszerek, vízhajtók, fájdalomcsillapítók. Ha mellékhatásként jelentkezik a pirosság, ezt érdemes a kezelőorvossal megbeszélni, az esetleges változtatás miatt.

Menopauza
A klimaxot megélő emberek komoly hormonváltozásokon mennek keresztül, amelyek a véráramlást is érintik. Ennek eredménye lehet az ún. hőhullám, amely egy hirtelen, intenzív melegségérzés, ami az egész testet érinti, így az arc is kipirulhat, verejtékezhet. A menopauzával esetlegesen együtt járó kellemetlen jelenségekről nőgyógyásszal és életmód orvossal érdemes egyeztetni. 

Hormonális rendellenességek, betegségek
Az endokrin betegségek hatására megváltozik a hormonális státusz, és egyes esetekben azon hormonok termelődése fokozódik, amelyek növelik a vérnyomást. Ennek következtében aztán tünetként jelentkezhet a pirosság. Ilyen betegség lehet például a Cushing szindróma, a karcinoid szindróma és a pajzsmirigy daganat is.